Rozmarýnové rizoto z čiroku

Rozmarýnové rizoto z čiroku
Příprava: 20 minut Vaření: 110 minut Počet porcí: 3

Tento luxusní recept na tak trochu netradiční rizoto si oblíbíte! Naučíme vás, jak čirok uvařit tak, abyste měl tu skvělou hustou, krémovou konzistenci, na kterou jste u klasického rizota zvyklí. Skvěle se hodí jako příloha například ke grilované rybě, pečenému kuřeti či dušenému masu.

Ingredience

  • 6 šálků kuřecího vývaru (nebo zeleninového, pokud připravujete vegetariánský pokrm)
  • 5 šálků vody
  • 1 lžíce másla
  • ½ šálku nasekané ​​šalotky
  • 1,5 šálku zrn bílého čiroku, namočených přes noc
  • ½ šálku suchého bílého vína (jako je Sauvignon Blanc)
  • 1 šálek nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • sůl na dochucení
  • pepř na dochucení
  • strouhaný čerstvý muškátový oříšek, podle chuti

Postup

  1. Smíchejte vývar a vodu v hrnci, přiveďte zakryté k varu na středním plameni, poté snižte na plamen na středně nízký a pokračujte ve vaření.
  2. V hrnci na polévku rozehřejte máslo.
  3. Přidejte šalotku a restujte do změknutí, 3 minuty.
  4. Přidejte čirok a vařte za stálého míchání asi 3–4 minuty.
  5. Vmíchejte 1 šálek teplé směsi vývaru a vody do čiroku a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina téměř nevstřebá, 15 minut.
  6. Vmíchejte další 1,5 šálku teplé vývarové směsi, snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
  7. Odkryjte hrnec a vařte za stálého míchání 1 minutu, poté vmíchejte další 1,5 šálku směsi vývaru; zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
  8. Opakujte proces přidávání vývaru, vaření a míchání, dokud nespotřebujete veškerou směs vývaru a vody a čirok nebude jemný a krémový, asi ještě 45 minut.
  9. Do rizota vmíchejte víno a za stálého míchání vařte asi 4 minuty do krémova.
  10. Vmíchejte parmezán a rozmarýn, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a případně dalším rozmarýnem.
  11. Podávejte posypané parmazánem jako samostatné jídlo nebo jako skvělou přílohu k masu či rybě.
Bezlepkové rizoto s parmezánem servírované na talíři se lžící.
www.zestfulkitchen.com

Máme pro vás i skvělé a zdravé recepty na kaše z ovesných vloček ve sladkých a slaných variantách. Inspirujte se!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.