Tento salát z rukoly s hroznovým vínem, kešu oříšky, nakládanou červenou cibulí a jednoduchou zálivkou z černého pepře je perfektní veganskou přílohou nebo skvělou lehkou večeří.
Ingredience
Na nakládanou červenou cibuli:
- 3/4 šálku červeného vinného octa
- 1/3 šálku šampaňského octa
- 1/3 šálku vody
- 1/3 hrnku cukru
- 1 lžička soli
- 2 červené cibule, nakrájené na velmi tenké plátky
Na zálivku z černého pepře:
- 1/3 šálku červeného vinného octa
- 2/3 šálku olivového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1 stroužek česneku
Na salát:
- 2,5 šálků červeného hroznového vína, nakrájeného na poloviny
- 2 šálky vařené špaldy nebo quinoy
- 3 šálky rukoly
- 1/4 šálku čerstvých listů bazalky, nakrájených na proužky
- 1/2 šálku sekaných kešu oříšků
Postup
- Připravte si nakládanou cibulku.
- Ocet, vodu, cukr a sůl dejte do nádoby s těsným uzávěrem – protřepejte, dokud se ingredience dobře nespojí.
- Přidejte nakrájenou červenou cibuli.
- Pro dosažení nejlepší chuti uchovávejte v chladničce alespoň 24 hodin nebo déle.
- Nyní si připravte zálivku.
- Do nádoby dejte ocet, olivový olej, cukr, pepř a sůl.
- Zmáčkněte stroužek česneku a vložte jej do sklenice překrojený na dva kousky – jde o to, že při podávání budete do zálivky stále přidávat čerstvou česnekovou příchuť bez malých kousků syrového česneku.
- Protřepejte, abyste vše dobře spojili.
- Promíchejte hrozny a špaldu asi s polovinou zálivky.
- Přidejte rukolu, bazalku, kešu a hrst nakládané červené cibule.
- Promíchejte.
- Pokud chcete, přidejte další zálivku.
- Nechte salát několik minut odležet a podávejte.
Vyzkoušejte naše recepty na rajčatový salát v 7 různých variantách, které si zamilují i ty největší masožravci.