Našli jste novou pravou lásku. Ne, nepřeháníme! Až ochutnáte tyto perníčky s rumem, ucítíte, že je to opravdu láska a první kousnutí!
Co budeme potřebovat
- 85 g másla
- 90 g hnědého cukru
- 100 g melasy
- 1 velký vaječný žloutek
- 235 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Na glazuru
- 80 g moučkového cukru
- 1/8 lžičky mleté skořice
- 15 g másla, rozpuštěného
- 1 lžíce tmavého rumu
- 1 lžička teplé vody
Postup
- Vložte máslo, cukr a melasu do mísy a šlehejte na střední rychlost, dokud směs nebude hladká.
- Přidejte vaječný žloutek a pokračujte v šlehání, dokud se úplně nespojí.
- Do mísy prosejeme mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, zázvor, skořici, hřebíček, sůl a pepř.
- Jakmile se směs spojí, vyklopte těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu a jemně prohněťte.
- Těsto rozválejte.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Z těsta pomocí formiček vykrajujte perníčky.
- Perníčky přeneste na vyložené plechy.
- Pečte 9–10 minut.
- Na glazuru prosejte cukrářský cukr a skořici do malé misky.
- Přidejte rozpuštěné máslo, rum a vodu a lžící promíchejte do hladka – měla by mít konzistenci tekutého medu.
- Perníčky vyjměte z trouby, nechte je 5 minut vychladnout, poté je potřete polevou po celém povrchu a nechte vychladnout.
Pro dětskou verzi, místo rumu v glazuře použijte citronovou šťávu.
Pokud chcete vyzkoušet další možnosti využití alkoholu při pečení, podívejte se na recepty na opilé vánoční cukroví!
Nejen rum či jiný alkohol, ale i koření dokáže krásně provonět předvánoční kuchyni. Nevíte ale, jak koření při přípravě cukroví použít, aby spolu chutě ladily? Vyzkoušejte recepty na kořeněné cukroví!