Letní sezóna se pomalu blíží, a pokud si jí chcete užít plnými doušky u svého grilu s výborným masem.
Potom si musíte přečíst jak nejlépe si tento lahodný kus masa připravit, jak nejlépe ho naložit, aby bylo úžasně křehké a s čím ho můžete servírovat, aby byl kulinářský zážitek co nejintenzivnější.
V tomto článku najdete kompletní informace, které musíte znát.
Co je rump steak?
Rump steak, také nazývaný kulatý steak, je levnější hovězí kus. Ačkoli rump steak nelze jednoduše hodit na gril a péct stejným způsobem jako je například hovězí svíčková. Rump steak je ideální pro recepty, ve kterých se hovězí maso vaří, peče nebo dusí ve vlastní šťávě, aby mu dostalo potřebnou křehkost a měkkost.
Vzhledem k tomu, že toto maso pochází z pracujícího svalu, jsou steaky nebo celá zadní část trochu tuhá, ale je stále plná chuti. Steaky jsou obecně velké, v poměru s ostatními části, které jsou odříznuté ze střední části krávy a také jsou křehčí. Z rump steaku jsou velmi dobré steaky na grilování a smažení.
Z jaké části krávy pochází?
Rump steak se nachází v zadní části krávy, která se říká zadní. Tato část je nejlibovější částí krávy a maso získané z této části má méně tuku a mramorování.
K čemu je rump steak vhodný?
Rumpsteaky jsou levnější hovězí maso, zejména ve srovnání s jinými kusy steaku, jako je T-bone, Porterhouse a svíčková. Kvůli zadnímu umístění této části masa není tento typ steaku vhodný pro grilování bez předchozí úpravy nebo marinování hovězího masa, aby maso změklo a dochutilo se.
Jak rump steak upravit?
Dušení, grilování, restování nebo dokonce smažení rump steaků na pánvi pomůže tomuto kusu hovězího masa dodat více chuti ve srovnání s jinými metodami vaření. Chcete-li vytvořit nejchutnější a nejjemnější steak, je dušení v kořeněné omáčce nejlepším způsobem pro vaření. Víno, pivo, vývar nebo jiné okořeněné marinády na bázi vody úpravě rump steaku pomohou, aby byl jemný a měkký.
Rump steak je nejlepší před samostatnou tepelnou úpravou naložit. Proto se pusťte do jedné z těchto marinád na maso, po které steak úžasně zkřehne, bude měkký a vláčný.
Poté můžete zkusit jeden z těchto receptů s hovězím masem, kam naložený steak můžete použít. Budete se olizovat.
Nutriční hodnoty (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny |
250 kcal | 0 g | 0 g | 15 g | 0 g | 27 g |
Jak dlouho vařit rump steak?
Rump roast a rump steak jsou proslulé svou chutí, ale pokud nejsou správně propečené, mohou být tvrdší. Rump steak chutná nejlíp, když je grilovaný, zatímco větší kus zadního se nejlépe hodí k dušení nebo pečení v troubě.
Nejlepších výsledků dosáhnete, když si na grilu nebo na velké pánvi tento steak opečete. Doba smažení steaku o tloušťce 2 cm je následující:
Rare | Smažte nebo grilujte 2,5 minuty z obou stran |
Medium rare | Smažte nebo grilujte 3 až 3,5 minuty z obou stran |
Merium | Smažte nebo grilujte 4 minuty z obou stran |
Well done | Smažte nebo grilujte 6 minut z obou stran |
Po uvaření nechte steak před podáváním pár minut odpočinout.
Pokud plánujete uspořádat večeři a servírovat zadní hovězí, spíše než vařit šest jednotlivých steaků, bude pravděpodobně nejlepší koupit si velký kus zadního masa, uvařit ho celé a rozdělit na porce.
Jak upéct rump steak na pánvi?
- Vezměte jakoukoli pánev, kterou máte k dispozici, a umístěte ji na vysokou teplotu a přidejte 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- Jakmile se z pánve začne kouřit, opatrně na pánev položte rump steak a v průběhu jedné minuty 6krát otočte
- Poté vložte orestovaný steak do trouby na 10-15 minut
- Nakonec vyndejte rump steak z trouby, dochuťte ještě trochou pepře a nechte 10 minut odležet na teplém talíři.
S čím rump steak servírovat?
- Grilovaná rajčata
- Zelený salát s chilli zálivkou
- Fazole z konzervy
- Zeleninové hranolky
- Klasické hranolky
- Kukuřičný klas
- Smetanový špenát
- Houby
- Zahradní salát
- Cibulové kroužky
Jak rump steak připravit?
Existuje mnoho různých způsobů, jak steak před samotným vařením připravit. Bez ohledu na použitou metodu se ujistěte, že maso má pokojovou teplotu, než začnete, protože zmrazené nebo částečně zmrazené maso nelze připravit.
Marinování
Marinování steaku v kyselých marinádách zjemní masová vlákna a steak bude křehčí. Chcete-li maso marinovat v kyselé marinádě, přidejte do marinády citronovou šťávu, limetkovou šťávu, jablečný ocet nebo podmáslí a nechte v ní steak nasáknout třicet minut až hodinu v závislosti na velikosti steaku.
Ovoce jako ananas, papája, kiwi a mango obsahují enzymy, které dokážou maso také zjemnit. Jednoduše vložte malé množství pyré nebo nakrájeného ovoce do marinády.
Naklepání paličkou na maso
Naklepání steaku je snadný způsob, jak rozložit vlákna a změkčit maso. Umístěte steak na prkénko a položte na něj kus plastové fólie. Pomocí špičaté strany paličky na maso naklepejte steak. Začněte uprostřed a postupujte směrem ke každé straně. Pokud nemáte paličku na maso, použijte váleček, kladivo nebo litinovou pánev.
Nasolení
Solení steaku je jednoduchá metoda, která rozkládá proteinové buňky v mase. Jednoduše maso potřete stolní nebo mořskou solí, abyste proteiny rozložili a zvýraznili chuť a texturu steaku.
Pomalé vaření
Pomalé vaření steaku rozkládá kolagen, což může pomoci změkčit jeho tuhost. Steak se také může pomalu péct na grilu, aby změkl.
Jak rump steak skladovat?
Při skladování ve lednici může být rump steak uchováván 1 – 2 dny v klasickém plastového sáčku nebo nádobě. Pokud je skladován v mrazáku, vydrží 6–12 měsíců, ale do té doby pravděpodobně ztratí dost na své chuti. Pokud jej však zmrazíte ve vakuově uzavřeném sáčku, uchová si steak čerstvý, chutný a křehký po dobu 2-3 let