Kdo si rád vychutná dobrou polévku a zároveň s tím je fanouškem česneku, ten uvítá tento skvělý a hlavně jednoduchý recept na rumunskou polévku, která je česnekem přímo nadupaná. Zahřeje, pohladí chuťové pohárky a ještě to může být účinná prevence během období chřipek či nachlazení.
Ingredience:
- 5 palic česneku
- 2 velké mrkve
- 1 středně velká žlutá cibule
- 1 velká brambora
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 – 1 1/2 litru vody
- 1 polévková lžíce másla
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup:
- Začneme tím, že si předehřejeme trouby na 180°C.
- Potom vezmeme celé palice česneku, odřízneme jim vršek, aby se obnažily jednotlivé stroužky.
- Takto připravený česnek položíme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme po dobu 20 až 25 minut.
- Mezitím očistíme všechnu zbývající zeleninu a dáme jí do hrnce.
- Přelijeme vodou a necháme vařit cca 30 minut.
- Jakmile je česnek upečený, vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.
- Rozdělíme jej na jednotlivé stroužky a oloupeme.
- Když je zelenina uvařená, vložíme ji do mixéru, pak přihodíme oloupaný česnek a změklé máslo.
- Zapneme na nejvyšší stupeň a polévku důkladně rozmixujeme, až bude hladká a jemná.
- Když bude polévka až příliš hustá, můžeme přidat trochu uvařené vody.
- Poté ji rozdělíme do misek, pokapeme trochou olivového oleje a zasypeme petrželkou.
- Podáváme s čerstvě upečeným chlebem nebo třeba opečenou bagetou.