Tak trochu jiná varianta tohoto zákusku. Tentokrát jsme se inspirovali více na východě a to přesněji v Rumunsku. Tento recept na šlehačkový dort obsahuje jen minimální množství smetany, ale i přes to je výborný. Dortík je spíše inspirovaný italskou komediální postavou a jejím barevným vzezřením, než typickou šlehačkovou bombou.
Na těsto
- 250 g másla (změklého)
- 2 vejce
- 85 g zakysané smetany
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 525 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
Na náplň
- 400 g švestkových povidel
- 200 g meruňkového džemu
Na glazuru
- 4 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- Lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 150-200 g barevný posyp pro horní vrstvu (nepovinné)
Postup
- Do mísy umístíme máslo, vejce, smetanu, cukr a vanilkový cukr
- Vše mixujeme, do krémové konzistence
- Ve vedlejší míse smícháme mouku, prášek do pečiva
- Suché ingredience poté přimícháme ke zbytku mokrým ingrediencím
- Směs vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme
- Hladké těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho na hodinu odpočinout do lednice
- Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů
- Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a ty vyválíme na stejně velké obdélníky (cca 23×30 cm)
- Ty pak umístíme na plech a dáme péct do trouby na 10 minut
- Po vyndání z trouby je necháme vychladnout
- Když máme korpusy upečené a vychladlé, potřeme je střídavě marmeládami
- První patro bude povidlové, druhé bude meruňkové a třetí opět povidlové
- Poslední korpus položíme navrch a jemně ho přitlačíme k ostatním
- Na glazuru smícháme žloutky, moučkový cukr, šťávu z citronu a extrakt z vanilky
- Vrchní korpus začneme potírat glazurou
- Dort ozdobíme barevnou posypkou a dort necháme odpočinout, dokud glazura nezaschne
Dort se musí dělat minimálně dva dny, nejlépe tři dny předem.
Zákusek můžeme posypat i opraženými a nasekanými ořechy libovolného druhu nebo čokoládovou posypkou.