Rumunský harlekýn dort

Rumunský harlekýn dort

Tak trochu jiná varianta tohoto zákusku. Tentokrát jsme se inspirovali více na východě a to přesněji v Rumunsku. Tento recept na šlehačkový dort obsahuje jen minimální množství smetany, ale i přes to je výborný. Dortík je spíše inspirovaný italskou komediální postavou a jejím barevným vzezřením, než typickou šlehačkovou bombou.

Na těsto

  1. 250 g másla (změklého)
  2. 2 vejce
  3. 85 g zakysané smetany
  4. 150 g moučkového cukru
  5. 2 lžíce vanilkového cukru
  6. 525 g hladké mouky
  7. 3 lžičky prášku do pečiva

Na náplň

  1. 400 g švestkových povidel
  2. 200 g meruňkového džemu

Na glazuru

  1. 4 žloutky
  2. 100 g moučkového cukru
  3. Lžíce citronové šťávy
  4. ½ lžičky vanilkového extraktu
  5. 150-200 g barevný posyp pro horní vrstvu (nepovinné)

Postup

  1. Do mísy umístíme máslo, vejce, smetanu, cukr a vanilkový cukr
  2. Vše mixujeme, do krémové konzistence
  3. Ve vedlejší míse smícháme mouku, prášek do pečiva
  4. Suché ingredience poté přimícháme ke zbytku mokrým ingrediencím
  5. Směs vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme
  6. Hladké těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho na hodinu odpočinout do lednice
  7. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů
  8. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a ty vyválíme na stejně velké obdélníky (cca 23×30 cm)
  9. Ty pak umístíme na plech a dáme péct do trouby na 10 minut
  10. Po vyndání z trouby je necháme vychladnout
  11. Když máme korpusy upečené a vychladlé, potřeme je střídavě marmeládami
  12. První patro bude povidlové, druhé bude meruňkové a třetí opět povidlové
  13. Poslední korpus položíme navrch a jemně ho přitlačíme k ostatním
  14. Na glazuru smícháme žloutky, moučkový cukr, šťávu z citronu a extrakt z vanilky
  15. Vrchní korpus začneme potírat glazurou
  16. Dort ozdobíme barevnou posypkou a dort necháme odpočinout, dokud glazura nezaschne

Dort se musí dělat minimálně dva dny, nejlépe tři dny předem.
Zákusek můžeme posypat i opraženými a nasekanými ořechy libovolného druhu nebo čokoládovou posypkou.

Alternativní varianta šlehačkového dortu na rumunský způsob.
Zdroj: whereismyspoon.co
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.