Ruský vegetariánský pilaf

Ruský vegetariánský pilaf

Užijte si dokonale uvařenou rýži spolu se sušeným ovocem a křupavými oříšky. Skvěle se hodí na jakoukoli slavnostní hostinu!

Co budete potřebovat

  • 2 šálky dlouhozrnné nebo basmati rýže
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 5 cm kousek zázvoru nebo 2 lžičky sušeného zázvoru
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 3 lžičky soli a více podle chuti
  • ½ šálku rozinek
  • ½ šálku sušených meruněk
  • ½ šálku sušených švestek nebo jiného sušeného ovoce dle vašeho výběru
  • ¼ šálku nasekaných mandlí nebo pistácií
  • petrželka nebo koriandr (volitelně)

Postup

  • Namočte rýži přes noc nebo alespoň na pár hodin.
  • Zahřejte velký hrnec s těžkým dnem na středním plameni.
  • Do hrnce přidejte 1 lžíci oleje.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do hrnce.
  • Smažte cibuli, dokud nezezlátne, asi pět minut.
  • Snižte plamen.
  • K cibuli přidejte nastrouhaný čerstvý nebo sušený zázvor, koriandr a 1 lžičku soli.
  • Promíchejte a restujte další 2 minuty.
  • Mrkev nastrouhejte najemno.
  • Přidejte do hrnce a nechte 5 minut změknout.
  • Všechno sušené ovoce nakrájejte na stejně velké kousky.
  • Přidejte je do hrnce s takovým množstvím vody, aby bylo zakryté, dobře promíchejte a nechte vařit na mírném středním ohni 10 minut.
  • Slijte rýži a vmíchejte další 2 lžičky soli.
  • Přidejte rýži do hrnce, ale nemíchejte.
  • Přidejte 1 lžíci oleje a jen tolik vody, aby pokryla rýži, plus dalších 5 cm.   
  • Koncem vařečky propíchněte pět až šest otvorů v rýži až na dno hrnce.
  • To pomůže uvolnit páru a vařit vše rovnoměrně.
  • Na hrnec položte čistou kuchyňskou utěrku a přikryjte těsně přiléhající.
  • Vařte na středním plameni asi 5–10 minut a poté snižte teplotu na nízkou.
  • Nechte pomalu vařit, bez míchání nebo koukání do hrnce, dokud není rýže uvařená, asi 35–40 minut.
  • Vypněte sporák a nechte pilaf odpočívat asi 15 minut bez sejmutí pokličky.
  • Poté zkontrolujte, zda je hotový a v případě potřeby ho nechte vařit o 10 minut déle.
  • Na podávání si vyberte velký talíř, který je větší než obvod vašeho hrnce.
  • Zakryjte horní část hrnce s rýží talířem, lícem dolů, a hrnec otočte.
  • Jemně hrncem zatřeste a nechte rýži dopadnout na talíř se zeleninou navrchu.
  • Podle potřeby ozdobte nasekanými mandlemi nebo pistáciemi a nasekaným koriandrem či petrželkou.
Rýže se zeleninou,sušeným ovocem a křupavými oříšky na plechu s vařečkou.
www.immigrantstable.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.