Růžičková kapusta je typická zimní zelenina. Je ale super zdravá, a tak byste jí neměli opomenout celý rok!
Ten, kdo ji má na zahrádce ji může průběžně sklízet, pro ostatní se objevuje v nabídce obchodů se zeleninou.
Víte jakou ty nejlepší recepty s růžičkovou kapustou?
Inspirujte se v našem článku! 🙂
Naše recepty
Pokud není kapusta již zapečená s některou přílohovou surovinou, tak k ní podáváme především různě upravené brambory. Mohou to být vařené brambory, bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Inspirovat se můžete našimi recepty, ve kterých o bramborách jako příloze píšeme.
K zvlášť pestrým a sytým směsím se dá podávat jen chléb. Přílohy doplníme zeleninovou oblohou nebo salátem.
Z kapusty můžete samozřejmě připravovat spoustu dalšího, zkuste naše další tipy.
Víte, že kapusta je zeleninou, kterou nejíme syrovou?
I při přípravě salátů kapustu vždy předem chvíli povaříme ve vroucí vodě.
Kapusta se svým obsahem zdraví prospěšných látek se řadí mezi potraviny, které bychom měli zařazovat do svého jídelníčku co nejčastěji.
A proto jsme pro vás v tomto článku připravili 3 recepty na zapékanou kapustu. Nechte si chutnat!
Zapékáme kapustu
Hlávková kapusta je jednou ze zelenin, kterou je možné využívat mnoha způsoby. Dušenou a dochucenou kapustu můžeme podávat jako přílohu nebo z ní můžeme uvařit polévku.
Upravená kapusta se i dobře smaží. Chceme-li mít však jídlo, ke kterému můžeme přidat různé další suroviny, tak si vybereme některý z receptů na zapékanou kapustu.
Kapusta a její příprava
Kapustu kupujeme vždy v dobré kvalitě, to znamená nezvadlou, s vrchními listy zelenými a bez poškození. Přesto se někdy neubráníme tomu, aby nebylo třeba svrchní listy odstranit. Proto kapustu vždy dobře prohlédneme a poškozené části odstraníme.
Pak ji podle potřeby rozebereme na listy, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, případně menší kapustu necháme celou.
Před zapékáním je třeba kapustu povařit alespoň do poloměkka v osolené vodě. Při vaření ji nezakrýváme, a to proto, aby čpavé látky měly možnost uniknout. Povařenou kapustu necháme okapat a podle vybraného receptu ji dále upravujeme spolu s dalšímu surovinami a kořením.