Pomazánka z konzervovaných či předem podušených ryb se dá použít k dobré večeři nebo vydatné svačině.
Výživová hodnota této pomazánky je vysoká, protože ryby obsahují řadu důležitých látek, kterých není v naší stravě nazbyt a přidáním vhodných dalších ingrediencí pomazánku můžeme ještě dále obohatit.
Inspirujte se našimi 5 recepty na rybí pomazánku!
Naše recepty
Proč jíst ryby?
Zajímá vás, proč všichni mluví o zdravotních přínosech ryb? Zde je několik důvodů, proč je zařadit do jídelníčku.
- Zlepšete zdraví srdce
Důvodem, proč mohou ryby prospívat zdraví srdce, je především vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které obsahují.
Zatímco všechny ryby obsahují určité množství omega-3, tučné ryby, jako je losos, sardinky, tuňák, sledě, makrela nebo jezerní pstruh, mají nejvyšší obsah omega-3, a proto mohou poskytnout největší přínos pro zdraví srdce.
- Podpořte funkci mozku
Omega-3 tuky z ryb pocházejí především z kyseliny dokosahexaenové (DHA). V mozku a nervovém systému je vysoká koncentrace DHA. Proto konzumace potravin s DHA může přímo ovlivnit zdraví mozku a nervového systému.
- Pomoc s kontrolou hmotnosti
Ve srovnání s jinými druhy masa má většina druhů ryb nižší obsah tuku a kalorií a zároveň vysoký obsah bílkovin. Díky tomu jsou ryby vynikající složkou pro zdravá a sytá jídla, která mohou podpořit hubnutí a udržení hmotnosti.
- Nižší riziko dětských alergií
Přehled z roku 2019 naznačuje, že konzumace ryb v raném dětství může zabránit některým alergickým onemocněním, včetně astmatu, ekzému a alergické rýmy (chronická rýma).
… a mnoho dalších výhod!