Příprava: 20 minut
Vaření: 30 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 6OO–700 g štiky (nebo třeba okouna)
- olivový olej
- 1 stroužek česneku se solí rozetřený
- čerstvá citronová šťáva
- 1 polévková lžíce nasekaných lístků petržele
Na vývar:
- Voda
- 1 dl bílého vína
- 2 kolečka citronu
- 2 bobkové listy
- několik zrnek pepře
- 2 snítky estragonu
Postup receptu
- Štiku očistíme, vykucháme, vyjmeme žábra a ve vývaru z uvedených ingredienci uvaříme
- Ryby vždy vaříme táhnutím, tedy na velmi mírném ohni, aby voda byla jen na pokraji varu
- Táhneme ji asi 30 minut
- Vyjmeme, necháme trochu zchladnout a odstraníme kůži
- Po úplném zchlazení obereme maso, vyjmeme všechny kostičky a maso po „šupinkách” rozděláme
- Do olivového oleje dáme rozetřený česnek, citronovou šťávu, petržel, pepř a vidličkou smícháme maso v míse s touto směsí
- Přesné množství oleje a citrónu není dané, každý dle vlastní chuti si salát dochutí sám
- Finálně by salát měl vláčný, a ne příliš kyselý a „olejovatý”, musí být zachována delikátnost jemného masa
- Po dohotovení nechte ještě dozrát v chladničce cca 2 hodiny
- Podáváme s toasty z bagety