Kapr je typickou českou rybou. A typické je ho podávat s bramborovým salátem. Proč ale nevyzkoušet, tuto kombinaci kapřích chipsů a rajčatového salátu. Tato varianta je mnohem lehčí a o trochu zdravější než klasický vánoční pokrm.
Co budeme potřebovat
Na kapra
- 1,5 kg – 2 kg kapra
- hladká mouka
- 2 vejce
- Strouhanka nebo rozdrcené kukuřičné lupínky
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Na majonézu
- 1 žloutek
- 30 ml vody
- nasekaný kopr
- 1 citron
- 250 ml oleje
- 10 ml rýžového octa
- 10 g dijonské hořčice
Na salát
- Čerstvá letní rajčata
- Citronová šťáva
- Olivový olej
- Balzamikový ocet
- Šalotka (nakrájená nadrobno)
- Sůl
- Pepř
Postup
- Kapří maso nakrájíme na proužky
- Dochutíme ho solí, pepřem a obalujeme ho v trojobalu – mouka, vejce, strouhanka
- Na pánvi rozpálíme olej, kapří kousky usmažíme a necháme okapat
- Mezitím si vyšleháme žloutek s vodou a octem
- Postupně přidáváme olej
- Nakonec přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu a kopr
- Rajčata rozpůlíme, pokapeme citronovou šťávou, přidáme olej, šalotku a dochutíme solí s pepřem a zakápneme balzamikovým octem
- Rajčatový salát servírujeme se smaženými kapřími chipsy a pokapaný domácí majonézou