Nepřekonatelné rybízové recepty na jednom míst! Pečte, lisujte, zavařujte, ale hlavně vychutnávejte!

Nemusíme se těšit jen na vinobraní, o pár měsíců dříve nám udělá radost rybízobraní.

Rybíz je podobně jako jiné kyselé ovoce na přímý konzum ne vždy vhodné, ale o to lepší do dezertů, zmrzlin, zavařenin, studených limonád a koktejlů nebo moučníků.

Které jsou ty nejoblíbenější pokrmy z rybízu?

To se dozvíte v těchto 6 skvělých a snadných receptech s rybízem!

Zdravotní přínos rybízu

Rybíz neboli meruzalka je oblíbené bobulové ovoce, které pěstujeme téměř na každé zahrádce. Známý je rybíz červený, bílý nebo černý, nově se objevuje také růžový, který je nejsladší. Hodí k přímému jídlu, zamražení na zimní ovocné koláče, nebo na marmeládu.

Rybíz obsahuje mnoho vitamínů, např. A, B5, B6, B1, E. Nejvýznamnější je vitamín C.

Černý rybíz ve skutečnosti obsahuje čtyřikrát více vitamínu C než pomeranče a dvojnásobné množství antioxidantů než borůvky.

Rybíz má kromě vitamínu C spoustu antioxidantů a antokyanů. Ty mohou pomoci posílit váš imunitní systém, uklidnit bolest v krku a zmírnit příznaky chřipky.

Olej ze semen rybízu obsahuje kyselinu gama-linolenovou, typ omega-6 mastné kyseliny, o které se říká, že pomáhá zmírňovat záněty v těle.

Černý rybíz má vysoký obsah draslíku a kyseliny gama-linolenové, což může také pomoci snížit váš krevní tlak.

Rybíz není těžké začlenit do svého jídelníčku, najdete ho ve formě:

  • sušeného ovoce
  • oleje
  • pilulek a kapslí
  • prášku

Doporučené dávkování:

  • čtyři tobolky po 250 miligramech denně, dvakrát denně
  • 5-10 mililitrů ovocného sirupu denně
  • jednu sklenici ovocné šťávy denně
  • 1-2 čajové lžičky sušených listů, třikrát až čtyřikrát denně

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.