Příprava šťávy z rybízu je tak jednoduchá, jak jen může být. Rybíz oberete, zavaříte, osladíte a nalijete do lahví.
Co budeme potřebovat
- 3 – 4 kg červeného rybízu
- 2,2 l vody
- 250 g cukru, stévie nebo erythritolu
Postup
- Bobule rybízu dejte do velkého hrnce.
- Do hrnce nalijte vodu tak, aby byly bobule zakryté.
- Přidejte sladidlo, pro verzi bez cukru použijte erythritol. Dobře funguje také med nebo běžný cukr.
- Směs vařte asi 5-10 minut, aby bobule změkly.
- Ochutnejte šťávu, a pokud chcete, přidejte další sladidlo.
- Směs necháme vychladnout.
- Šťávu sceďte pomocí sítka do misky a prolisujte, abyste dostali veškerou šťávu.
- Hotovou šťávu nalijte do lahví.
Rybíz je výborný i do tvarohových krémů na palačinky a lívanečky, do sladkých nákypů z těstovin, rýže, ovesných vloček nebo krupice i do žemlovky s tvarohem.
Vyzkoušejte i další chutné rybízové moučníkové recepty z našeho doporučení.