Letní osvěžení si díky mraženému rybízu můžete dopřát i uprostřed zimy! Je jen na vás, kdy si pochutnáte na vitamínové bombě, která navíc dodává energii a čistí organismus.
Budete potřebovat:
Na základ koláče:
- 4 žloutky
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg másla
- 1 lžička sody
- 3 lžíce krupicového cukru
Na náplň:
- 4 bílky
- špetka soli
- 25 dkg mletého cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 vanilkové pudinky
- 50 ml slunečnicového oleje
- půl kila omytého a osušeného rybízu
Postup přípravy:
- Žloutky třete s cukrem, až změní barvu na světle žlutou.
- Pomalu a postupně přimíchejte změklé máslo a mouku se sodou.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Nachystejte si nádobu na koláč, vymažte ji máslem a vysypejte moukou nebo strouhankou.
- Do nádoby na pečení dejte polovinu těsta.
- Nyní si nachystejte náplň: bílky šlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Během šlehání pomalu přisypávejte mletý cukr a vanilkové cukry.
- Postupně do bílku vmíchejte pudink.
- Opatrně do vzniklé směsi vmíchejte také olej.
- Takto vzniklou směs rozetřete rovnoměrně na těsto.
- Na směs rozložte rybíz.
- Nahoru nastrouhejte zbytek těsta nebo ozdobte sněhem.
- Pečte tři čtvrtě hodiny.
- Po upečení a vychladnutí můžete koláč posypat mletým cukrem.