Rybízový koláč s tvarohem

Rybízový koláč s tvarohem

Spojení kyselkavého rybízu a vláčného tvarohu je ideální kombinace pro sváteční i všední dny.

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 2 vejce
  • ¼ šálku cukru
  • 60 g mouky
  • špetka soli
  • 20 g kukuřičného škrobu

Náplň:

  • 6 plátků želatiny
  • 6 lžic vody
  • půl kila tvarohu
  • ½ šálku cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 650 g 30% smetany
  • 1 balíček ztužovače do šlehačky
  • 1 lžíce cukru

Ozdobení:

  • 750 g čerstvého rybízu
  • 1 balíček červeného nebo bezbarvého želé 
  • 3 lžíce cukru
  • 10 dkg mandlí – plátků

Postup přípravy:

  • Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu na pečení vyložte pečicím papírem, který pro jistotu můžete ještě vymazat kokosovým olejem. 
  • Z vaječných bílků a soli si v nádobě ušlehejte tuhý sníh. Postupně během mixování přidávejte cukr. 
  • V další misce si připravte žloutky, které důkladně rozšleháte. 
  • Přidejte žloutky k bílků velmi pomalu, nejlépe pomocí kuchyňské stěrky. Dávejte si pozor, aby se sníh “nevyfouknul”. 
  • Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a jemně promíchejte se směsí. 
  • Připravenou směs vylijte do formy na pečení a pečte asi 20 minut. 
  • Po upečení nechte koláčové těsto pomalu vychladnout. 
  • Do mísy vložte želatinové plátky spolu se studenou vodou. 
  • V další míse smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovou pastou. Nejlepší je vyšlehat směs mixérem. 
  • V další míse si připravte 600 g smetany, kterou šlehejte na nízké otáčky spolu se ztužovačem šlehačky a cukrem. 
  • Zbylých 50 g smetany nalejte do malého hrnce a zahřejte. Přidejte želatinové plátky namočené ve vodě a míchejte, dokud se nerozpustí. Sundejte z ohně a přidejte 1 – 2 lžíce tvarohové směsi. Poté celé přilijte k tvarohové směsi. Pomalu a důkladně promíchejte. 
  • Pomalu přimíchejte šlehanou smetanu. 
  • Tvarohovou vrstvu nalejte na koláčové těsto a zahlaďte až do okrajů. Uložte přes noc do lednice. 
  • Rybíz omyjte a nechte osušit. Zbavte rybíz stopek a rozložte stejnoměrně na tvarohovou vrstvu. 
  • Smíchejte želatinu s cukrem a vodou, a nechte povařit, až bude želatina tuhnout. 
  • Nalejte želatinu rovnoměrně na rybíz. 
  • Nechejte vychladnout. 
  • Po vytažení z nádoby na pečení obsypejte kraj koláče plátky mandlí. 
  • Tento moučník servírujte chlazený. 
tvarohový kulatý koláč pokrytý černým rybízem
Zdroj foto: newmexiko.org

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.