Spojení kyselkavého rybízu a vláčného tvarohu je ideální kombinace pro sváteční i všední dny.
Budete potřebovat:
Na korpus:
- 2 vejce
- ¼ šálku cukru
- 60 g mouky
- špetka soli
- 20 g kukuřičného škrobu
Náplň:
- 6 plátků želatiny
- 6 lžic vody
- půl kila tvarohu
- ½ šálku cukru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 650 g 30% smetany
- 1 balíček ztužovače do šlehačky
- 1 lžíce cukru
Ozdobení:
- 750 g čerstvého rybízu
- 1 balíček červeného nebo bezbarvého želé
- 3 lžíce cukru
- 10 dkg mandlí – plátků
Postup přípravy:
- Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu na pečení vyložte pečicím papírem, který pro jistotu můžete ještě vymazat kokosovým olejem.
- Z vaječných bílků a soli si v nádobě ušlehejte tuhý sníh. Postupně během mixování přidávejte cukr.
- V další misce si připravte žloutky, které důkladně rozšleháte.
- Přidejte žloutky k bílků velmi pomalu, nejlépe pomocí kuchyňské stěrky. Dávejte si pozor, aby se sníh “nevyfouknul”.
- Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a jemně promíchejte se směsí.
- Připravenou směs vylijte do formy na pečení a pečte asi 20 minut.
- Po upečení nechte koláčové těsto pomalu vychladnout.
- Do mísy vložte želatinové plátky spolu se studenou vodou.
- V další míse smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovou pastou. Nejlepší je vyšlehat směs mixérem.
- V další míse si připravte 600 g smetany, kterou šlehejte na nízké otáčky spolu se ztužovačem šlehačky a cukrem.
- Zbylých 50 g smetany nalejte do malého hrnce a zahřejte. Přidejte želatinové plátky namočené ve vodě a míchejte, dokud se nerozpustí. Sundejte z ohně a přidejte 1 – 2 lžíce tvarohové směsi. Poté celé přilijte k tvarohové směsi. Pomalu a důkladně promíchejte.
- Pomalu přimíchejte šlehanou smetanu.
- Tvarohovou vrstvu nalejte na koláčové těsto a zahlaďte až do okrajů. Uložte přes noc do lednice.
- Rybíz omyjte a nechte osušit. Zbavte rybíz stopek a rozložte stejnoměrně na tvarohovou vrstvu.
- Smíchejte želatinu s cukrem a vodou, a nechte povařit, až bude želatina tuhnout.
- Nalejte želatinu rovnoměrně na rybíz.
- Nechejte vychladnout.
- Po vytažení z nádoby na pečení obsypejte kraj koláče plátky mandlí.
- Tento moučník servírujte chlazený.