Ideální kombinace – křupavý sladký sníh, který doplňuje kyselkavá chuť rybízu! Budete mít chuť sníst ho celý najednou! Nevíte co se zbytkem rybízu? Vyzkoušejte recept na rybíz jako brusinky s rumem.
Budete potřebovat:
Na korpus:
- 2 vejce
- 25 dkg hladké mouky
- 10 dkg mletého cukru
- 1 lžičku sody
- 80 ml slunečnicového oleje
- 130 ml vlažného mléka
- 1 lžíci vanilkového pudinku – prášku
Na ozdobení:
- 15 dkg mletého cukru
- 280 g rybízu
- 3 bílky
- špetku soli
Postup přípravy:
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Formu na pečení koláče vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Nejprve si nachystejte těsto na koláčový korpus: celá vejce utřete s cukrem, až změní barvu na světle žlutou. Míchejte těsto alespoň 5 minut.
- Do základu těsta pomalu metličkou vmíchejte lžíci pudinkového prášku, mouku a sodu.
- Až je směs promíchaná, přidejte vlažné mléko a olej.
- Těsto na koláč nalijte do formy a pečte necelých 15 minut.
- V čisté míse šlehejte bílky se špetkou soli a cukrem, až vám vznikne tuhý sníh.
- Smíchejte velmi opatrně sníh s rybízem.
- Vyjměte koláč z trouby a naneste na něj sníh s rybízem.
- Pečte čtvrt hodiny, poté teplotu trouby snižte na 130 °C.
- Dopékejte koláč dalších 15 minut, až bude sníh růžový a křupavý.
- Vyjměte z trouby a nechejte vychladnout.