Ryby mořské i sladkovodní by měly být pravidelnou součástí našich životů, a to i na talíři. Nabídnou nám totiž nejen zdravé formy omega kyselin, ale i kvalitní bílkovinu a minimum cholesterolu nebo sacharidů. Navíc se po Vánocích prodávají za výhodné ceny ve slevových akcích.
Online letáky vás nasměrují k nejlepším cenám ryb
Kde bude možné nejvýhodněji koupit ryby a rybí produkty v povánočních slevách? To vám prozradí online letáky supermarketů i menších prodejen. Třeba Kaufland leták na příští týden nebo letáky dalších obchodů, typicky Lidl, Tesco atd. Po Vánocích doprodávají zásoby ryb, které jsme si na naše vánoční tabule nepořídili.
Proč se vyplatí jíst i ryby?
České domácnosti se s rybami příliš „nekamarádí“. Ale měly by. Proč? Rybí maso, ovšem i mořské plody a další ve vodě rostoucí produkty, nám totiž dokáží dodat spoustu prospěšných látek. Jde především o mastné kyseliny, bílkoviny a vitamíny, zejména D a skupiny B. V rybích produktech bývá i vyšší obsah vápníku, selenu, zinku nebo železa, než v běžné „suchozemské stravě“.
Objevte podobné tipy
Omega mastné kyseliny nejsnáze získáme právě z ryb
Skupina omega mastných kyselin je poměrně pestrá. Od ne zrovna prospěšných, až po ty s příznivým účinkem na krevní oběh i mozek. Z ryb naše tělo čerpá zejména omega-3 mastné kyseliny, což je to prospěšnější varianta. Konkrétně se jedná o kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a eikosapentaenovou (EPA). Obě jsou v rybím tuku přímo obsaženy.
Tělo si je sice dokáže samo vytvořit i z rostlinných látek (kyselina alfa-linolenová, tzv. rekurzor EPA a DHA), ale jen tehdy, když dodržujeme přísná stravovací pravidla. A to se o většině české populace rozhodně říct nedá. Ovšem, proč tolik povyku okolo omega-3 kyselin?
Prospívají srdci, hlavě i imunitě
Omega-3 mastné kyseliny mají v těle nezastupitelnou roli. Pomáhají oběhovému systému zůstat v dobré kondici. Příznivě působí i na mozek, a to jak po stránce jeho výkonu a paměti, tak tvorby těch správných hormonů ovlivňujících náladu. Jinými slovy: omega-3 mastné kyseliny dokáží bojovat i s depresemi nebo jim předcházet.
V neposlední řadě zmiňme důležitou roli těchto kyselin při ochraně těla před přílišnou aktivitou imunitního systému. Imunita je sice skvělá věc, která nás udržuje naživu. Ale jakmile se „zblázní“, spadneme do některé z autoimunitních chorob, jako je cukrovka typu 1, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida a mnoho dalších. Omega-3 mastné kyseliny se podílejí na regulaci činnosti naší imunity, a tím nás před těmito zákeřnými chorobami chrání.
Ale co rtuť a další těžké kovy v rybách a mořských řasách?
Povědomí o obsahu těžkých kovů v rybách se mezi Čechy rozšířilo mnohem rychleji než povědomí o celkové prospěšnosti konzumace mořské stravy. Čím to je, si můžeme do odpovědi doplnit každý sám. Mořská voda opravdu obsahuje rtuť a další těžké kovy.
Ty se do ní dostávají přirozeným odpařování rtuti ze zemské kůry, vulkanickou aktivitou či (nepřirozenou) těžbou z mořského dna. Ryby jsou na rtuť a těžké kovy různě vnímavé, takže ne každé rybí maso je obsahuje. Větší riziko kontaminace hrozí u větších a starších ryb, jako je tuňák křídlatý (na steaky) nebo mečoun, žralok, či makrela královská. Nebo u nekvalitních a necertifikovaných produktů pocházejících ze surovin z moře.
Bezpečné jsou druhy tuňáka zpracovávaného do konzerv, dále losos, treska, sleď, krevety, sardinky a další menší druhy ryb i plodů moře. Celou řadu chutných receptů na sladkovodní i mořské ryby jsme pro vás připravili tady.