Ryby, proč jsou pro nás tak důležité? Možná si to neuvědomujete, ale ryby jsou jednou z nejdůležitějších potravin v našem jídelníčku.
Nevíte co rychlého a chutného uvařit? Pak vyzkoušejte některý z našich nejlepších receptů na rybí filé.
Jeho chuť je velice specifická a pozmění stereotyp tradičního masa podávaného u vašeho jídelního stolu.
Naše recepty
Správný výběr a úprava rybího filé
V základu je dobré vědět, že pokud máte nekvalitní rybu, tak i sebelepší úpravou z ní dobrou rybu neuděláte. Nejlepší je vždy čerstvá chlazená ryba. Kvalitní rybu poznáte tak, že nepáchne rybinou, je pevná a má čisté, nezakalené oči. Také kůže je lesklá, napjatá a žábry jsou růžové až načervenalé.
Pokud kupujete ryby mražené, což se v Česku dá předpokládat, dávejte si pozor na přidanou vodu. Vždy si přečtěte etiketu. Není dobré, pokud 75% tvoří ryba a zbylých 25% voda. Taková ryba vám po tepelné úpravě většinou pustí vodu, to znamená, že ve finále se místo restování či pečení spíše dusí. Vodou je také narušené samotné maso, tudíž místo pevné ryby budete jíst „blátíčko“
Mražené ryby musíte nejdříve rozmrazit. Jsou zde i výjimky, přičemž některé druhy ryb se mohou tepelně upravovat zmrazené, což zjistíte z etikety. Rozmrazování by mělo být pozvolné, ideálně by mělo probíhat v chladícím bodu (teplota 1-2°C, maximálně 4°C). Nikdy neurychlujte rozmrazení vložením do horké vody nebo v mikrovlnné troubě – nezachováte tak správnou kvalitu ryby.
Pokud si svou rybu chcete něčím zpestřit, čerstvé či sušené bylinky a koření jemné rybí maso krásně zvýrazní a obohatí. Z bylinek můžeme použít především petrželku, kerblík, koriandr, estragon, tymián, majoránku, šalvěj, oregano, kmín, anýz, kopr, fenykl, bazalku, mátu, rozmarýn, saturejku, zázvor a česnek.
Milujete pokrmy z ryb? V letních dnech si určitě připravte výborné ryby na grilu.