Recepty na sýrové rolády ocení především ti, kteří nechtějí v kuchyni trávit mnoho času.
Tyto pochoutky jsou jednoduché a mohou sloužit jako předkrm, pohoštění na oslavách nebo jako rychlá svačinka.
Pusťte se do příprav!
Naše recepty
Inspirujte se a připravte si také další chutné recepty se sušenými rajčaty.
Proč jíst sýr?
Recepty na sýrové rolády jsou nejen chutné, ale mohou být také zdravé.
Skutečně! Sýr má několik zdravotních výhod. Seznamte se s nimi.
- Snižuje riziko srdečních chorob: Někteří vědci si myslí, že by sýr mohl vysvětlit takzvaný francouzský paradox. Jde o to, že Francouzi mají nízkou míru srdečních chorob, a to navzdory spotřebě sýru a jiným potravinám, bohatým na nasycené tuky, jako je máslo nebo například kachna.
- Snižuje riziko vzniku cukrovky: Americký časopis American Journal of Clinical Nutrition zveřejnil odbornou zprávu, že cca 28 g sýra denně může snížit riziko vzniku cukrovky typu 2, a to až o 8 %. Sýr navíc obsahuje vápník, který zvyšuje sekreci inzulínu a může snížit inzulinovou rezistenci, čímž může snížit riziko vzniku nemoci.
- Zpomaluje stárnutí: Podle studie z roku 2016, kterou zveřejnila organizace European Journal of Clinical Nutrition, lidé, kteří jedli cca 50 g sýra denně, snížili pravděpodobnost úmrtí až o 38 % než tomu bylo u lidí, kteří se sýru vyhýbali. Vědci si toto vysvětlují přítomností vápníků, který snižuje krevní tlak a omezuje vstřebávání tuků ve střevě.
- Zlepšuje hladinu cholesterolu: Studie z roku 2015, zveřejněná organizací International Life Sciences Institute, porovnávala hladinu cholesterolu v krvi u lidí, kteří jedli předepsanou stravu se sýrem a u lidí, kteří jedli máslo. Ačkoli obě diety měly přibližně stejné množství nasycených tuků a kalorií, jedlíci sýrů ukončili své pokusy s nižším cholesterolem než jejich protějšky, konzumující máslo. Svou roli může hrát nejen přítomnost vápníku, ale také vitamín K2, který se v sýru nachází.
- Posiluje lidské tělo: Studie z roku 2014, kterou zveřejnila organizace Clinical Interventions in Aging, uvedla, že mléčné bílkoviny, kasein a syrovátka, které jsou v sýru obsaženy, by mohly být zdrojem energie, a tedy celkového zlepšení tělesné síly u dospělých nad 60 let.