Co budeme potřebovat
Jestli vás přepadla chuť na lívance, ale zjistili jste, že nemáte droždí ani kypřící prášek. Tak to vůbec nevadí tento skvělý recept, se bez nich obejde. Uvidíte, že těsto bude stejné dobré, jako kdyby kynulo.
- 120 g hladké mouky
- špetku soli
- 160 ml plnotučného mléka (může být i polotučné)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 žloutky
- 3 bílky
- 50 g cukru
Postup
- Oddělíme si bílky od žloutků a bílky dáme stranou.
- Ve velké míse smícháme mouku, sůl, vanilku, mléko a žloutky.
- Mícháme, dokud směs není hladká.
- Ve vedlejší míse si ušleháme bílky.
- Jakmile bílky začnou mít hustou konzistenci, začneme do něj pomalu přidávat cukr.
- Bílky šleháme, dokud nezačnou tvořit sněhovou špičku.
- Je nutné, aby bílky byly tuhé a tvořily sněhové špičky.
- Vyšlehané bílky začneme pomalu přidávat do těsta na lívance a opatrně je zapracováváme.
- Vmícháme všechen bílek do těsta, tak aby nám nespadl jeho objem.
- Těsto musí být zcela promíchané.
- Zahřejeme si pánev a necháme na ní rozpustit máslo nebo přidáme olej.
- Těsto na lívance na pánvi pečeme do zlatova z obou stran.