Tento recept pochází z Řecka a je nesmírně jednoduchý. Vyzkoušejte ho!
Ingredience
- 4 papriky
- 1–2 polévkové lžíce olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 100 g jarní cibulky
- 2 velké stroužky česneku (prolisovat)
- 125 ml červeného vína nebo hovězího masa
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 340 g sušených rajčat
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička sladké papriky
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 50 g strouhaného sýra, například směsi parmezánu a čedaru nebo fety
- míchaný salát k podávání (volitelně)
- křupavý chléb k podávání (volitelně)
Postup
- Očistěte papriky. Odřízněte vrchní část a vydlabejte vnitřek. Papriky by měly v pekáči stát. Proto, pokud je to nutné, je můžete seříznout i ve spodní části.
- Aby papriky změkly, vložte je na 5 minut do vroucí vody. Pak je vyjměte a odložte stranou.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Na velké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm mleté maso. Smažte aspoň 5 minut, dokud maso nezhnědne.
- Přidejte odřezky papriky, které vám zbyly, jarní cibulku, česnek a restujte další 1–2 minuty.
- Přidejte červené víno nebo vývar a nechte 1 minutu bublat.
- Vmíchejte rajčatový protlak, sušená rajčata (nakrájená nadrobno), rajčatové pyré, oregano, papriku a skořici. Promíchejte a pokračujte v tepelné úpravě dalších 7 minut.
- Papriky postavte do vymazaného pekáče a masovou směsí je naplňte. Každou papriku následně posypte sýrem.
- Pečte 20 minut, dokud nezačne sýr zlátnout.
- Podávejte s míchaným salátem a trochou křupavého chleba.