Toto svatomartinské pečivo se ve většině případů připravuje pouze jednou do roka, podobně jako vánoční cukroví na Vánoce, ale rozhodně stojí za to.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 80 g krystalového cukru
- 80 g změklého másla
- 1 vejce
- 250 ml vlažného mléka
- Špetka soli
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 300 g marcipánu
- 200 g moučkového cukru
Postup:
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mouku, přidáme droždí, vlijeme zhruba 5 lžic mléka a 1 lžíci cukru. Pomocí míchacího nástavce lehce promícháme a necháme 15 minut v klidu.
- Přihodíme cukr, vejce, máslo, sůl a pomocí hnětacího háku zpracujeme v hladké těsto. Zakryjeme vlhkým hadříkem, aby nebylo těsto oschlé a odložíme na dalších 15 minut. Mezitím si předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
- Těsto vyválíme na obdélník a pomocí ostrého nože z něj vykrájíme 12 až 15 stejných trojúhelníků.
- Na každý trojúhelník položíme kousek marcipánu o velikosti vlašského ořechu a poté z dlouhé strany zavineme směrem ke špičce.
- Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut odpočívat. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme až 20 minut.
- Jakmile jsou rohlíčky křupavé a zlatavé, smícháme moučkový cukr s trochou vody, aby vznikla hustá pasta a každý croissant touto pastou potřeme. Necháme zaschnout a vychladnout.