K tomuto receptu je zapotřebí vybrat dostatečně měkké švestky, aby se dobře jedly a zároveň dostatečně pevné, aby udržely svůj tvar. Upečeno budete mít za 15 minut!
Ingredience
Těsto:
- 500 g mouky
- 1 špetka soli
- 50 g cukru moučka
- 7 g sušeného droždí
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 250 ml mléka
- 8 švestek (zbavených pecek)
Poleva:
- 100 g cukru moučka
- 50 g másla (rozpuštěného)
Postup
- Mouku, sůl, cukr a droždí smíchejte v míse. Ke směsi přidejte máslo a mléko.
- Vše dobře promíchejte, aby se veškeré ingredience spojily a vytvořilo se tak těsto. Je-li to potřeba, přidejte o něco více mléka.
- Hotové těsto vyklopte na pomoučený vál a provádějte hnětení asi 10 minut, dokud nebude měkké a hladké.
- Těsto umístěte do, mírně naolejované misky a přikryjte potravinářskou folií. Těsto vykyne přibližně za 1,5–2 hodiny.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený povrch a vyválejte jej do tvaru hada.
- Následně jej nakrájejte na 16 stejných kusů. Snažte se, aby jednotlivé kousky měly stejnou velikost.
- Z každého kousku vytvořte kuličku a dejte ji na plech, vyložený pečícím papírem. Mezi kuličkami nechte vždy 3cm mezeru, jelikož se pečením těsto mírně roztáhne do stran.
- Pomocí rukojeti válečku, nebo podobného nástroje tohoto tvaru, udělejte uprostřed každé kuličky prohlubeň a položte do ní polovinu švestky.
- Plech přikryjte potravinářskou folií a nechte hodinu odstát.
- Předehřejte troubu na 200 °C a pečte 15 minut, dokud nezačnou buchtičky zlátnout a švestky nezměknou.
- Před tím, než dáte na buchtičky polevu, nechte je vychladnout.
- Poleva je jednoduchá. Smíchejte cukr s trochou vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte do ní máslo a zamíchejte. Touto polevou buchty přelijte.
- Vaše rychlé kynuté buchty se švestkami jsou hotovy. Nechte si chutnat!
Buchtu nemusíte vyrábět pouze ze švestek. Vyzkoušejte také recept na hraběnčiny řezy z jablek.