Crumble je nejjednodušší dezert, který si můžeme připravit na poslední chvíli.
Výhodou je také možnost využití pestré škály ovoce, takže je vždy jiný. Ideální je vždy zvolit sezónní plody a potěšit tak nejen sebe, ale i naše blízké.
Ingredience:
Na drobenku:
- 150 g hladké mouky
- 150 g ovesných vloček
- 175 g třtinového cukru
- 200 g vychlazeného másla
Ovocná náplň:
- 600 g jablek (odrůda jakou máme rádi)
- 1 lžíce hladké mouky
- 60 g hnědého cukru
- šťáva i kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- špetka mletého hřebíčku
Na ozdobu:
- vanilková zmrzlina nebo krém podle chuti
- šlehačka
Postup:
- Začneme předehřátím trouby na 190°C.
- Do mísy prosejeme mouku, přisypeme ovesné vločky i hnědý cukr, přihodíme máslo a konečky prstů zpracujeme všechny suroviny dohromady, až se nám utvoří klasická drobenka.
- V jiné míse smícháme jablka, lžíci mouky, šťávu i kůru z citronu, hřebíček a cukr.
- Ovoce nasypeme do pekáče vymazaného máslem.
- Celý povrch poté zasypeme připravenou drobenkou a vložíme do předehřáté trouby.
- Necháme péct asi 35 – 40 minut, aby získal povrch zlatohnědý nádech.
- Ovoce bude krásně měkké a pod drobenkou si bude spokojeně bublat.
- Servírujeme teplé, ale můžeme nechat i vychladnout.
- Ozdobíme tím, co máme nejraději.