Tento koláč z jogurtu a z obyčejných limetek chutná stejně lahodně, jako kdybyste si ho objednali ve špičkové cukrárně – a navíc je jednoduchý na přípravu. Chcete-li povznést váš dezert ještě na vyšší úroveň, vyrobte si náplň z domácího jogurtu! Jak na to se dozvíte u nás.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 300 g jemně drcených grahamových sušenek
- 60 g hnědého cukru
- 60 g másla (rozpuštěného)
Na náplň
- 460 g slazeného kondenzovaného mléka
- 250 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce nastrouhané limetkové kůry
- 180 ml čerstvé limetkové šťávy
Na ozdobu
- 240 ml studené husté smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
- 8 až 10 tenkých plátků limetky
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a nastavte mřížku trouby do střední polohy.
- Ve střední misce smíchejte rozdrobené sušenky, hnědý cukr a rozpuštěné máslo a promíchejte nejprve vidličkou a poté rukama, dokud se směs dobře nespojí.
- Krustu vmačkejte na dno formy.
- Pečte 10 minut, dokud jen lehce nezhnědne. Krustu nechte vychladnout.
- Snižte teplotu trouby na 160°C.
- Ve velké míse prošlehejte slazené kondenzované mléko, jogurt, limetkovou kůru a limetkovou šťávu.
- Nalijte hustou směs do teplé krusty.
- Pečte 15 minut, dokud náplň téměř neztuhne.
- Nechte vychladnout při pokojové teplotě po dobu 30 minut, poté vložte do lednice, aby se důkladně vychladila, asi na 3 hodiny.
- Vyšlehejte smetanu, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Přidejte cukr a šlehejte. Koláč potřete šlehačkou.
- Ozdobte limetkovou kůrou a plátky limetky.