Pilaf může mít spoustu různých podob. My se teď podíváme na vynikající variantu s vepřovou panenkou, pastou harissa a dýní. Věříme, že si tuto verzi zamilujete!
Co budete potřebovat
- 4 medailonky z vepřové panenky nakrájené na 1,5 cm kostky
- 2 lžíce pasty harissa
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 400 g dýně, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
- malý kousek másla
- 250 g rýže basmati, propláchnuté
- 500 ml horkého zeleninového vývaru
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- mandle na ozdobu
- bílý jogurt k podávání
Postup
- V misce smíchejte 1 lžíci pasty harissa se 2 lžícemi citronové šťávy a mletým černým pepřem.
- Přidejte vepřové maso a promíchejte, aby se obalilo.
- Olej rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi s těsně přiléhajícím víkem.
- Přidejte cibuli, papriku a dýni.
- Jemně restujte na středním plameni asi 3 minuty s poklicí, dokud vše nezměkne.
- Odstraňte pokličku a zvyšte plamen.
- Vařte za občasného míchání 2–3 minuty, dokud se zelenina trochu nezbarví.
- Přidejte máslo, vmíchejte rýži a zbývající harissa pastu a vařte 2 minuty.
- Zalijte vývarem, okořeňte a promíchejte.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a pevně přikryjte pokličkou.
- Vařte 10 minut.
- Jemně vmíchejte do rýže vepřové maso.
- Přiklopte pokličkou a vraťte na sporák.
- Vařte dalších 8 minut, nebo dokud se veškerý vývar nevstřebá a vepřové maso, rýže a zelenina nezměknou.
- Sundejte z plotny a nechte pár minut odstát.
- Vmíchejte citronovou kůru a zbývající šťávu a trochu petrželky.
- Rýži načechrejte vidličkou.
- Rozdělte do čtyř misek a ozdobte zbylou petrželkou a mandlemi.
- Podávejte s kopečkem jogurtu.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?