Lilky s bazalkou a rajčaty vytvářejí směs vůní, barev a chutí, která se dokonale spojuje se šafránouvou rýží.
Ingredience
Rýžový základ
- 500 g rýže (Arborio nebo Carnaroli)
- 1100 ml zeleninového vývaru
- 60 g másla
- 2 g šafránu
- sůl
Ragú
- 2 středně velké lilky
- 200 ml rajčatového protlaku
- 80 g ricotty
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
Obalení a smažení
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 180 ml vody
- strouhanka
- slunečníkový olej
Postup
- Do hrnce dejte vývar, máslo, šafrán a sůl.
- Když se vývar začne vařit, přidejte rýži a dobře promíchejte.
- Přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud rýže nevstřebá všechen vývar a není uvařená, ale al dente.
- Po uvaření rýži přendejte na plech a rovnoměrně ji rozprostřete, aby rychle vychladla.
- V mezidobě očistěte lilek a nakrájejte ho na kostky.
- Kostky lilku vložte do cedníku, posypte hrubou solí a nechte alespoň 30 minut odležet.
- Po uplynuté této doby lilky dobře opláchněte a osušte papírovou utěrkou.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, a když se rozpálí, opečte na něm kostky lilku.
- Listy bazalky nakrájejte nadrobno a celý stroužek česneku bez loupání rozdrťte ostřím nože.
- Česnek osmahněte na troše olivového oleje, přidejte lilek a po několika málo minutách též rajčatový protlak a bazalku.
- Vařte na mírném ohni asi 10 minut, poté vypněte oheň a nechte lehce vychladnout.
- Poté do směsi přidejte ricottu a dobře promíchejte.
- Když rýže vychladne, vytvarujte arancini.
- Do dlaně vložte malé množství rýže, přidejte lilkovou směs a přiklopte další částí rýže.
- Vytvarujte do tvaru koule, válce nebo špičky.
- Do misky nasypte mouku, přidejte vejce a vodu a dobře vyšlehejte metličkou.
- V těstíčku namočte arancini a poté je obalte ve strouhance.
- Hotové rýžové koule smažte na pánvi s olejem dozlatova.