Ať tyto jednoduché vietnamské rolky připravíte pro rodinu nebo jako pohoštění na party, budou prostě nezapomenutelné! Z náplně z čerstvých bylinek, vepřového bůčku a vepřové kůže budete nadšeni.
Ingredience
Na vepřové maso:
- 700 g vepřového bůčku
- 1/2 lžíce pepře
- 2 lžíce soli
- 1/2 lžíce kuřecího bujónu
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1/2 lžíce světlé sójové omáčky
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
Na vepřovou kůži:
- 500 g strouhané vepřové kůže
- 1 polévková lžíce soli
- 1 a 1/2 lžíce octa
- voda
Na závitky:
- 150 g jasmínové rýže
- 1 a 1/2 polévkové lžíce soli nebo podle chuti
- 2 lžíce oleje na smažení
- rýžový papír
- máta
- perilla
- ledový salát
- koriandr
Postup
- Vepřový buček (nakrájený na kousky o velikosti 1 cm) namarinujte ve světlé sojové omáčce, ústřicové omáčce, soli, kuřecím bujónu, česneku a pepři po dobu nejméně 20 minut.
- Nastrouhanou vepřovou kůži 2krát omyjte ve studené vodě, abyste odstranili nečistoty, poté na 10 minut namočte do nové dávky vody s octem a solí.
- Slijte a osušte ji.
- Rýži opražte do zlatova na mírném ohni a poté ji nechte vychladnout.
- Pomocí kuchyňského robotu rozemelte opečenou rýži na jemno tak, aby připomínala prášek.
- Na středním až vysokém ohni přidejte do pánve olej a marinované maso na něm restujte 5 minut z každé strany nebo dokud nebude propečené a zlaté.
- Každý kus vyjměte a nakrájejte na tenké proužky o velikosti 5 mm.
- Nastrouhanou vepřovou kůži smíchejte s rýžovým práškem, nakrájeným masem a solí.
- Volitelně ještě vmíchejte omáčku vzniklou z masa na pánvi.
- Připravte si všechny ingredience na závitky na dosah ruky.
- Budete také potřebovat misku horké vody a dva talíře větší než rýžový papír.
- Papír rychle ponořte do horké vody tak, aby byl celý zakryt vodou, poté ho položte na talíř.
- Když změkne, dejte na něj bylinky směrem ke spodní polovině papíru.
- Na bylinky nandejte vepřovou směs tak, aby je přidržela.
- Nedávejte příliš mnoho náplně, jinak se vám závitky budou obtížněji balit.
- Vytáhněte spodní část rýžového papíru nahoru tak, aby pokryla náplň.
- Přeložte obě strany, dokud mezi přeloženými stranami a náplní nebude mezera.
- Rolujte odspodu nahoru až do konce a pevně zatlačte, aby se vytvořil pevný závitek.
- Podávejte čerstvé s vietnamskou omáčkou!