Vlastnoručně připravený vanilkový cukr je jen třešničkou na dortu tohoto skvělého receptu.
Ingredience:
- 300 g sádla
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 600 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru na obalení
- 250 g krystalového cukru
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1 vanilkový lusk (do moučkového cukru)
- šťáva z jednoho citronu
- 1 čajová lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- marmeláda na slepení dle výběru
Postup:
- Několik dní před pečením cukroví smíchejte moučkový cukr s vanilkovým luskem a připravte si takto vanilkový cukr, ve kterém cukroví nakonec obalíte.
- Následně v mixéru vyšlehejte rozpuštěné sádlo s moučkovým cukrem do krémové konzistence.
- Přišlehejte vejce, žloutky, citronovou šťávu a citronovou kůru.
- Přidejte ořechy a mouku.
- Šlehejte, dokud nevznikne jednolité těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte přes noc do chladničky.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Těsto položte na pracovní plochu vysypanou moukou a vyválejte ho na tloušťku půl centimetru.
- Vyložte si pečicím papírem plechy.
- Pomocí vykrajovátek vykrajujte sádlové cukroví a rozložte ho na připravené plechy.
- Pečte přibližně 12 minut.
- Poté nechte cukroví vychladnout.
- Na závěr vychladlé cukroví slepte marmeládou a obalte v připraveném vanilkovém cukru.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na linecké vánoční pečivo!