Tyto plněné cibule jsou v Řecku oblíbeným a jednoduchým pokrmem zvaným Salantourmasi. Celé cibule se naplní hřejivou kořeněnou rýžovou směsí s kmínem, skořicí, čerstvými bylinkami a křupavými piniovými oříšky a pečou se v troubě dozlatova.
Ingredience
- 8 bílých cibulí
- 1 a 1/2 šálku rýže Arborio
- 1 šálek rajského protlaku
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 šálku nasekané čerstvé máty
- 1/4 šálku opražených piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 1 PL bílého octa
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička mleté skořice
- sůl, pepř
Postup
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Rýži propláchněte a nechte ji 15 minut namočenou ve vodě.
- Naplňte velký hrnec vodou a přiveďte ji k varu na středně silném ohni.
- Odřízněte vrchní a spodní část cibule a vnější slupku. Přejeďte nožem od shora dolů a zastavte se uprostřed, dávejte pozor, abyste neprořízli celou cibuli.
- Vložte cibuli do vroucí vody a vařte ji, dokud nezačne měknout, ale stále si drží svůj tvar, asi 10-15 minut. Slijte a dejte stranou vychladnout.
- Opatrně oloupejte 4-5 celých vrstev každé cibule a dbejte na to, aby zůstaly neporušené. Zbývající vnitřní vrstvy cibule nakrájejte.
- V pánvi na středně vysokou teplotu rozehřejte čtvrt šálku olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte asi 3 minuty.
- Vmíchejte rajčatový protlak a podle chuti osolte a opepřete. Vařte další 3 minuty, poté stáhněte z ohně a vše přendejte do velké mísy.
- Rýži slijte a přidejte ji do mísy spolu s kmínem, skořicí, piniovými oříšky, bylinkami, špetkou soli a pepře a půl šálkem vody.
- Dobře promíchejte, aby se směs spojila.
- Každou vrstvu cibule naplňte lžící směsi a jemně srolujte, aby se náplň uzavřela.
- Naplněné cibule vložte do středně mělké zapékací misky, zalijte půl šálkem vody, octem a zbývajícím čtvrt šálkem olivového oleje.
- Přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte přibližně 30 minut.
- Poté odkryjte a pečte, dokud cibule lehce nezezlátne a nezkaramelizuje, přibližně dalších 30 minut.
Ozdobte nasekanou petrželkou a opraženými piniovými oříšky a podávejte.