Salantourmasi aneb cibule s bylinkovou nádivkou a oříšky

Salantourmasi aneb cibule s bylinkovou nádivkou a oříšky
Příprava: 90 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 4

Tyto plněné cibule jsou v Řecku oblíbeným a jednoduchým pokrmem zvaným Salantourmasi. Celé cibule se naplní hřejivou kořeněnou rýžovou směsí s kmínem, skořicí, čerstvými bylinkami a křupavými piniovými oříšky a pečou se v troubě dozlatova.

Ingredience

  • 8 bílých cibulí
  • 1 a 1/2 šálku rýže Arborio
  • 1 šálek rajského protlaku
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé máty
  • 1/4 šálku opražených piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL bílého octa
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • sůl, pepř

Postup

  • Předehřejte si troubu na 200 °C.
  • Rýži propláchněte a nechte ji 15 minut namočenou ve vodě.
  • Naplňte velký hrnec vodou a přiveďte ji k varu na středně silném ohni.
  • Odřízněte vrchní a spodní část cibule a vnější slupku. Přejeďte nožem od shora dolů a zastavte se uprostřed, dávejte pozor, abyste neprořízli celou cibuli.
  • Vložte cibuli do vroucí vody a vařte ji, dokud nezačne měknout, ale stále si drží svůj tvar, asi 10-15 minut. Slijte a dejte stranou vychladnout.
  • Opatrně oloupejte 4-5 celých vrstev každé cibule a dbejte na to, aby zůstaly neporušené. Zbývající vnitřní vrstvy cibule nakrájejte.
  • V pánvi na středně vysokou teplotu rozehřejte čtvrt šálku olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte asi 3 minuty.
  • Vmíchejte rajčatový protlak a podle chuti osolte a opepřete. Vařte další 3 minuty, poté stáhněte z ohně a vše přendejte do velké mísy.
  • Rýži slijte a přidejte ji do mísy spolu s kmínem, skořicí, piniovými oříšky, bylinkami, špetkou soli a pepře a půl šálkem vody.
  • Dobře promíchejte, aby se směs spojila.
  • Každou vrstvu cibule naplňte lžící směsi a jemně srolujte, aby se náplň uzavřela.
  • Naplněné cibule vložte do středně mělké zapékací misky, zalijte půl šálkem vody, octem a zbývajícím čtvrt šálkem olivového oleje.
  • Přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte přibližně 30 minut.
  • Poté odkryjte a pečte, dokud cibule lehce nezezlátne a nezkaramelizuje, přibližně dalších 30 minut.

Ozdobte nasekanou petrželkou a opraženými piniovými oříšky a podávejte.

Plněné cibule s piniovými oříšky.
zdroj: themediterraneandish.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.