Ne každý má chuť na Silvestra na pomazánky a jednohubky, pokud patříte k lidem vyhledávající odlehčenou stravu, tak tento salát je skvělá volba.
INGREDIENCE
- minimálně 2 hermelíny
- rukola
- rajčata
- červená cibule
- toustový chleba na krutony
- hrst vlašských ořechů
- máslo
- sůl. pepř, oblíbené salátové koření (oregáno, tymián, bazalka)
- olivový olej, ocet balsamico
- volitelný: česnek
Množství surovin záleží na naší preferenci – zda chceme salát více zeleninový či sýrový.
POSTUP
- Abychom samotnou přípravu urychlili, zpracujeme nejdříve ingredience, které potřebují tepelnou úpravu.
- Na másle osmahneme na kostičky nakrájený chleba. Smažíme tak dlouho, abychom dosáhli křupavosti dle vlastní preference. Na pánvičku můžeme přidat také česnek nakrájený na tenké proužky.
- Jakmile máme hotovo, necháme chladnout a během toho připravíme ostatní suroviny. Rajčata a červenou cibuli nakrájíme na drobno, smícháme a dochutíme solí a pepřem.
- Svou pozornost přesuneme k hermelínům. Od plísně oddělíme krémovou část, kterou v misce smícháme s vybranými bylinkami.
- Rukolu a ořechy přidáváme až při servírování.
Vše servírujeme společně na jednom talíři – nakrájenou zeleninu a čerstvou rukolu, hermelínovou pastu (můžeme rozdělit na menší kousky pomocí lžičky), vše posypáno vlašskými ořechy a zakápnuté olivovým olejem a balsamicem.
S ingrediencemi lze také trochu experimentovat – můžeme přidat avokádo, různá semínka či různé druhy salátu.