Oliheň, která se vyskytuje v každém oceánu, je nejrozšířenějším mořským plodem na světě a jedním z nejlevnějších, zároveň velmi chutných a jednoduchých na přípravu.
Co budeme potřebovat
- 4 červené papriky
- 800 g cizrny z plechovky (opláchnuté a okapané)
- Svazek petrželky (nasekané nahrubo)
- Červená chilli paprička (zbavená semínek a nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
- 100 ml olivového oleje
- 600 g očištěné olihně (nakrájené na kroužky, chapadla ponechána celá)
- 200 g vařeného choriza (nakrájeného na kousky velikosti cizrny)
- Šťáva a kůra z 1 velkého citronu
Postup
- Papriky vložíme do trouby na plechu na pečení
- Troubu zapneme na 220 stupňů v režimu grilu a pečeme je za občasného obracení pod grilem, dokud zcela nezuhelnatí
- Papriky dáme do mísy, přikryjeme talířem a čekáme, dokud nevychladnou, aby se daly uchopit a oloupat
- Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme najemno
- Ve velké míse smícháme papriky s trochou šťávy z cizrny a s cizrnou, petrželkou, chilli a česnekem
- Dáme stranou
- Rozpálíme velkou pánev, dokud nezačne kouřit
- Pracujeme rychle a opatrně, na pánev přidáme kapku oleje a poté chobotnici
- Za stálého míchání smažíme asi 30 vteřin
- Posypeme chobotnici chorizem
- Pokračujeme ve vaření dalších 30 vteřin, a poté přidáme do mísy k paprikám
- Vše osolíme a opepříme
- Nakonec zalijeme zbylým olejem, citronovou šťávou a citronovou kůrou
- Smícháme dohromady, navršíme na talíř a podáváme