Lahodný a lehký salát se šťavnatými krevetami, opečenou cizrnou, cherry rajčaty, nakládanou cibulí, slanými olivami, krémovou fetou, křupavou okurkou a úžasnou zálivkou! Tento recept vám vystačí na cca 4 – 6 porcí.
Co budete potřebovat
- 6 šálků nakrájeného římského salátu
- 425 g konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
- 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
- 1 šálek nakrájené salátové okurky
- ½ střední červené cibule, nakrájené na tenké plátky, marinované se 2 lžícemi bílého octa a špetkou soli + cukru, pokud je syrová cibule příliš štiplavá
- 1 velká paprika, nakrájená
- ⅓ šálku oliv kalamata zbavených pecek a rozpůlených
- ½ šálku nasekané plocholisté petrželky
- ¼ šálku čerstvé máty
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
- mořská sůl a černý pepř podle chuti
Na krevety:
- 500 g velkých krevet, oloupaných a bez střívek
- 1 lžička citronové kůry
- 2 velké stroužky česneku, nastrouhané nebo nasekané
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¼ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky černého pepře
Na zálivku:
- 1 lžička citronové kůry
- 3-4 lžíce citronové šťávy
- ¼ šálku červeného vinného octa
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- mořská sůl a černý pepř podle potřeby
Postup
- Nejprve si připravte krevety.
- Prošlehejte citronovou kůru, česnek, olivový olej, sůl a pepř.
- Přidejte krevety a promíchejte.
- Nechte 20 minut marinovat, ne déle, protože kyselina z citronu krevety uvaří.
- Sceďte, opláchněte a osušte cizrnu.
- Rozehřejte pánev, promíchejte cizrnu se lžičkou olivového oleje a opékejte na rozpálené pánvi, dokud nezačne lehce zlátnout.
- Nyní si připravte zálivku.
- Ve skleněné nádobě s víčkem nebo čisté zavařovací sklenici smíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, červený vinný ocet, česnek, oregano, sůl, pepř a olivový olej.
- Šlehejte nebo protřepejte nádobu, aby se vše spojilo.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Dejte stranou.
- Předehřejte pánev na středně vysokém plameni.
- Jakmile je horká, přidejte krevety a opékejte za častého míchání 2-4 minuty v závislosti na velikosti vašich krevet nebo dokud nejsou propečené.
- Nyní můžete sestavit salát.
- Přidejte nasekaný římský salát do velké mísy, případně vše rozdělte do 4-5 menších misek.
- Navrch dejte cizrnu, rajčata, okurku, červenou cibuli, papriku, olivy, fetu, petrželku, mátu a oregáno.
- Vše promíchejte.
- Přidejte krevety a požadované množství zálivky a znovu promíchejte, aby se vše spojilo.
- Ihned podávejte s extra zálivkou bokem.
Možná se vám bude hodit i náš rozsáhlý test pánví na grilování. Podle čeho vybírat? Jaké možnosti nabízí jednotliví výrobci? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!