Salát s krevetami ve středomořském stylu

Salát s krevetami ve středomořském stylu

Lahodný a lehký salát se šťavnatými krevetami, opečenou cizrnou, cherry rajčaty, nakládanou cibulí, slanými olivami, krémovou fetou, křupavou okurkou a úžasnou zálivkou! Tento recept vám vystačí na cca 4 – 6 porcí.

Co budete potřebovat

  • 6 šálků nakrájeného římského salátu
  • 425 g konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
  • 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
  • 1 šálek nakrájené salátové okurky
  • ½ střední červené cibule, nakrájené na tenké plátky, marinované se 2 lžícemi bílého octa a špetkou soli + cukru, pokud je syrová cibule příliš štiplavá
  • 1 velká paprika, nakrájená
  • ⅓ šálku oliv kalamata zbavených pecek a rozpůlených
  • ½ šálku nasekané plocholisté petrželky
  • ¼ šálku čerstvé máty
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
  • mořská sůl a černý pepř podle chuti

Na krevety:

  • 500 g velkých krevet, oloupaných a bez střívek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 velké stroužky česneku, nastrouhané nebo nasekané
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře

Na zálivku:

  • 1 lžička citronové kůry
  • 3-4 lžíce citronové šťávy
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana   
  • mořská sůl a černý pepř podle potřeby

Postup

  • Nejprve si připravte krevety.
  • Prošlehejte citronovou kůru, česnek, olivový olej, sůl a pepř.
  • Přidejte krevety a promíchejte.
  • Nechte 20 minut marinovat, ne déle, protože kyselina z citronu krevety uvaří.
  • Sceďte, opláchněte a osušte cizrnu.
  • Rozehřejte pánev, promíchejte cizrnu se lžičkou olivového oleje a opékejte na rozpálené pánvi, dokud nezačne lehce zlátnout.
  • Nyní si připravte zálivku.
  • Ve skleněné nádobě s víčkem nebo čisté zavařovací sklenici smíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, červený vinný ocet, česnek, oregano, sůl, pepř a olivový olej.
  • Šlehejte nebo protřepejte nádobu, aby se vše spojilo.
  • Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Dejte stranou.
  • Předehřejte pánev na středně vysokém plameni.
  • Jakmile je horká, přidejte krevety a opékejte za častého míchání 2-4 minuty v závislosti na velikosti vašich krevet nebo dokud nejsou propečené.
  •  Nyní můžete sestavit salát.
  • Přidejte nasekaný římský salát do velké mísy, případně vše rozdělte do 4-5 menších misek.
  • Navrch dejte cizrnu, rajčata, okurku, červenou cibuli, papriku, olivy, fetu, petrželku, mátu a oregáno.
  • Vše promíchejte.
  • Přidejte krevety a požadované množství zálivky a znovu promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Ihned podávejte s extra zálivkou bokem.
Salát se šťavnatými krevetami, opečenou cizrnou, cherry rajčaty, nakládanou cibulí, slanými olivami, krémovou fetou, křupavou okurkou a úžasnou zálivkou ve velké míse.
www.nourishdeliciously.com

Možná se vám bude hodit i náš rozsáhlý test pánví na grilování. Podle čeho vybírat? Jaké možnosti nabízí jednotliví výrobci? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.