Tato pochoutka na řecký způsob je nadupaná čerstvou zeleninou, sýrem feta a vynikajícím domácím dresinkem. Perfektně se hodí na rodinný piknik, grilování nebo třeba setkání s přáteli.
Ingredience:
Na salát:
- 500 g celozrnných těstovin
- 1 salátová okurka
- 250 g vařených kuřecích prsou
- 1 malá červená cibule
- 300 g cherry rajčat
- 10 černých oliv
- Hrst listů čerstvé bazalky
- 60 sýru Feta
Na zálivku:
- 1/2 hrnku vinného octa z červeného vína
- 1/3 hrnku extra panenského olivového oleje
- Šťáva z 1 velkého chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušené bazalky
Postup:
- Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Kuřecí prsa zbavíme kostí a nakrájíme na středně velké kousky.
- Okurku nakrájíme na kostičky, černé olivy na plátky a cherry rajčata přepůlíme.
- Uvaříme si těstoviny tak, jak je uvedeno na obalu a poté přecedíme, propláchneme studenou vodou a dáme stranou odkapat na cedníku.
- Nejdříve si uděláme zálivku. Všechny suroviny dáme do misky a pomocí ručního šlehače mixujeme tak dlouho, dokud nejsou všechny suroviny dostatečně promíchané.
- Těstoviny nasypeme do mísy, přidáme nakrájené kuře, okurky, cibuli, rajčata, olivy i bazalku.
- Osolíme a opepříme podle chuti. Přilijeme hotový dresink a důkladně zamícháme.
- Dáme odležet do lednice minimálně na 1 hodinu, aby se chutě propojily.
- Při servírování ozdobíme drceným sýrem Feta.