Připravte si moderní variantu klasického walfdorského salátu, čerstvou a křupavou, s pikantním krémem z modrého sýra. Je to opravdová lahůdka!
Ingredience:
Na krém z modrého sýru:
- 100 g krémového modrého sýru
- 100 g Creme Fraiche
Na listovou směs:
- 200 g listového celeru nebo petrželky
- 2 navrdo uvařená a vychladlá vejce
- 2 lžíce jablečného octa
- lžička soli
- čerstvě mletý pepř dle chuti
- 100 ml řepkového oleje lisovaného za studena
Na krutony:
- 2 tlusté plátky chleba
- 1 lžíce řepkového oleje
- lžička mořské soli
Na křupavé vlašské ořechy:
- lžička kajenského pepře nebo chilli
- 100 g vlašských ořechů
- 75 g krupicového cukru
- 75 ml vody
- 400 ml řepkového oleje
Na salát:
- 500 g řapíkatého celeru
- 4 pevná a kyselá jablka
- 150 g zelených hroznů
- 24 plátků uzeného masa
Postup
- Sýr jemně promíchejte s crème fraîche, dokud nevznikne hladký krém.
- Naberte krém do sáčku se stříkačkou a dejte do lednice.
- Listový celer nebo petrželku, vejce, ocet, sůl a pepř dejte do mixéru a rozmixujte na hladký hustý krém.
- Postupně přilévejte olej, aby ho směs pomalu vsákla.
- Okořeťe podle chuti.
- Pokud je krém příliš hustý, můžete přidat trochu vody, dokud nebude textura jako hustá majonéza.
- Naberte směs do sáčku a vložte do lednice.
- Nakrájejte malé kousky chleba na požadovanou velikost krutonů.
- Kousky chleba smíchejte s olejem a solí.
- Položte je na plech na pečicí papír a pečte ve středu trouby přibližně 10 minut na 200 ° dozlatova a dokřupava.
- Všechny ingredience na křupavé vlašské ořechy – kromě oleje – vložte na pánev se silným dnem a přiveďte k varu.
- Vařte, dokud sirup nezhoustne, přibližně 2 minuty.
- Ořechy důkladně slijte v sítku.
- Nalijte olej do pánve se silným dnem a zahřejte ho.
- Ořechy smažte v malých porcích asi 1 minutu dozlatova a dokřupava.
- Opatrně je vytáhněte z oleje rukavicí do trouby.
- Nechte je dobře okapat a položte je na kus pečicího papíru (ne na papírovou utěrku) vychladnout.
- Řapíkatý celer nakrájejte na tenké plátky, pomocí mandolíny nebo jiného kráječe.
- Plátky vložte do ledové vody.
- Jablka můžete zpracovat na kuličky pomocí vykrajovače kuliček.
- Nebo je nakrájejte na malé kostičky.
- Hrozny rozpůlte.
- Řapíkatý celer vyjměte z vody a dobře osušte utěrkou.
- Aranžujte na talíře – nejprve maso, potom hrozny a jablkové kuličky.
- Ořechy a řapíkatý celer naskládejte na plátky a nakonec mezi ostatní přísady vložte trochu obou krémů.
- Posypte chlebovými krutony.