Červená řepa je náramnou surovinou, ze které se dají vytvořit skvělé recepty. Z quinoy si můžete ukuchtit i tuto zdravou a aromatickou delikatesu. Volit se dá jako chutná večeře, lehký oběd, okouzlující předkrm nebo i svačinka.
Ingredience:
- 2 středně velké řepy (předvařené)
- 1 hrnek quinoy
- ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
- špetka chilli
- 1 lžíce olivového nebo kokosového oleje
- 1 a ½ hrnku rukoly
- 1 avokádo
- ½ středně velké červené cibule
- ½ hrnku nakrájeného feta sýru
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce čerstvé máty
- sůl a pepř dle chuti
Na zálivku:
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 stroužek prolisovaného česneku
Postup:
- Pokud nemáte předvařenou řepu, dejte ji vařit nad párou. Stačí do hrnce s vodou umístit síto na halušky, knedlíky nebo jiné kovové síto a takto vařit po dobu asi 20 minut do změknutí. Řepu neloupejte, pouze ji umyjte a odřežte tvrdý konec.
- Quinou si dobře propláchněte pod proudem vody, dejte do hrnce spolu se 2 hrnky vody a dejte vařit na dobu zhruba 15 minut, dokud se voda nevypaří.
- Na 1 lžíci kokosového nebo olivového oleje si opražte vlašské ořechy.
- Během pražení je posypejte skořicí, hřebíčkem, chilli a pražte asi 2-3 minuty.
- Cibuli si nasekejte nadrobno, avokádo nakrájejte na plátky a mátu nasekejte nahrubo.
- Uvařenou řepu oloupejte a rozkrojte na plátky.
- Rukolu smíchejte s uvařenou, osolenou quinoou, nahoru navršte plátky řepy, avokáda, posypte vlašskými ořechy, sýrem, slunečnicovými semínky a nasekanou mátou.
- Před podáváním polijte zálivkou.