Vydatný salát z černé čočky a čerstvé zeleniny se perfektně hodí jako slavnostní občerstvení i jako lehká večeře pro celou rodinu.
Ingredience
- 1 a 1/4 šálku syrové černé čočky nebo dvě 425 g plechovky
- 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
- 1 jarní cibulka, pouze zelené části, nakrájené na tenké plátky
- 1/2 střední okurky, podélně rozpůlené a nakrájené na plátky
- 1 červená nebo oranžová paprika, nebo polovina každé z nich, nakrájená na malé kostičky
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky, více či méně podle chuti
- 1 šálek celých černých oliv
- 1/4 šálku najemno nakrájené červené cibule
- podle potřeby 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
- šťáva z 1 citronu
- 1 až 2 čajové lžičky provensálských bylinek, podle chuti
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Pokud používáte syrovou černou čočku, dobře ji opláchněte.
- Smíchejte se 4 šálky vody v prostorném hrnci.
- Přiveďte k pomalému varu, poté snižte teplotu a duste doměkka, asi 20 minut.
- Z čočky slijte přebytečnou vodu a jemně ji propláchněte v cedníku.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Pokud používáte čočku z konzervy, jednoduše ji slijte a opláchněte.
- Čočku smíchejte se zbylými přísadami v servírovací míse.
- Míchejte jemně a důkladně.
- Pokud to čas dovolí, nechte salát asi půl hodiny odstát při pokojové teplotě, aby se chutě promíchaly.
- Užijte si to!