Tato úžasná kombinace slaných, kyselých i sladkých chutí vás opravdu dostane. Tento jednoduchý salát z červené řepy vařené lze využít i jako přílohu. Omrzely už vás brambory?
Ingredience:
- 4 středně velké červené řepy
- ¾ hrnku nadrobeného sýru niva nebo feta
- 2 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého koriandru
Na zálivku:
- šťáva z 1 pomeranče
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 1 stroužek česneku
Postup:
- Řepu si důkladně opláchněte, odřízněte vrchní části a dejte vařit do širšího hrnce s vodou (zhruba 5 cm hladina).
- Na mírném ohni vařte asi 45 minut do měkka.
- Jakmile je řepa uvařená a vychladlá, můžete ji oloupat a nakrájet na cca 2,5 cm kostičky.
- Připravte si zálivku smícháním pomerančové a citronové šťávy, medu, dijonské hořčice a balzamikového octa.
- Za stálého míchání přilévejte olivový olej.
- Poté přidejte prolisovaný česnek a sůl.
- Salát servírujte rozdělen do 4 porcí posypaný nadrobeným sýrem niva (feta), nasekaným koriandrem a pokapaný zálivkou.
- Můžete podávat jak vychlazený, tak ihned po dokončení.