Čočkový salát s okurkou, červenou cibulí, datlemi a petrželkou je neuvěřitelně chutný a zároveň tak jednoduchý. Je pikantní, svěží a lehký, zalitý domácí citronovou zálivkou.
Ingredience
Na salát:
- 1 šálek zelené čočky
- 4 šálky vody
- 1 bobkový list
- 1 kus zelené řasy kombu (přibližně 8 – 10 cm)
- 1 velká okurka, najemno nakrájená
- 1/2 červené cibule, najemno nakrájené
- 1 šálek datlí Medjool, najemno nakrájených
- 1 malý petrželky
Na zálivku (použijte polovinu z níže uvedeného receptu):
- 1/3 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/2 čajové lžičky medu nebo javorového sirupu
- 1–2 stroužky česneku, lisované
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Propláchněte a přeberte čočku.
- Do středního kastrůlku přidejte čočku, vodu, bobkový list a kombu.
- Vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu na velmi nízkou teplotu, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 16–20 minut.
- Čočka by měla být měkká, ale ne kašovitá.
- Čočku sceďte a nechte několik minut vychladnout.
- Přidejte na kostičky nakrájenou okurku, červenou cibuli, datle a petrželku.
- Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí v misce.
- Hotový salát pokapejte vzniklou zálivkou a promíchejte.
Pojďme si představit snadné varianty receptů na čočkovou polévku. Určitě si mezi nimi vyberete tu svou nejoblíbenější.