Milovníci salátů, kteří nechtějí mít na talíři jen něco zeleného a pár rajčat, si určitě s chutí připraví tento vynikající a hlavně rychlý teplý salát. Jde o kombinaci levných kuřecích jater, brandy a jemné smetany.
Ingredience:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 plátky bílého toustového chleba
- 8 plátků anglické slaniny
- 400 g kuřecích jater
- 50 ml brandy
- 50 ml smetany
- 50 g cukrového hrachu
- 1 lžíce sherry octa
- 2 hrsti čerstvé rukoly
- Sůl podle chuti
- Špetka mletého černého pepře
Postup:
- Játra očistíme a důkladně propláchneme, poté necháme okapat.
- Cukrový hrách opláchneme a nakrájíme na plátky.
- Připravíme si stolní gril a nahřejeme jej na střední teplotu.
- Chléb z jedné strany pokapeme olejem a opečeme na grilu z obou stran do zlatohněda.
- Opečený chleba zatím odložíme.
- Na středním ohni si rozehřejeme pánev a vložíme do ní plátky slaniny.
- Opečeme do zlatohnědé barvy, aby byla dokonale křupavá.
- Kleštěmi vyndáme na talíř a zakryjeme alobalem, aby byla v teple.
- Pomocí toastového chleba nasajeme tuk ze slaniny, co zůstal v pánvi a dáme jej rovněž stranou.
- Pánev vrátíme zpět na plotnu a na středním ohni zahřejeme.
- Přidáme očištěná játra a smažíme zhruba 3 minuty ze všech stran, až dokud nezhnědnou a nezkaramelizují.
- Jakmile toho dosáhneme, zvýšíme teplotu na maximum a přelijeme přes játra brandy.
- Vařečkou odlepíme všechna játra od pánve a dáváme pozor, aby byl náš obličej a vlasy mimo pánev, protože se mohou objevit i vyšší plameny, zvlášť když pokrm připravujeme na plynové plotně.
- Zhruba po minutě teplotu snížíme a necháme ještě chvilku vařit.
- Poté přilijeme smetanu, přihodíme nakrájený hrášek a zakapeme sherry octem.
- Zamícháme a vaříme tak 2 minuty.
- Osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
- Do servírovacích misek dáme rukolu, přidáme na kostičky nakrájený opečený toustový chléb a nakonec přidáme kuřecí játra.
- Ozdobíme nasekanou slaninou a můžeme podávat.