Salát z flambovaných jater s brandy

Salát z flambovaných jater s brandy

Milovníci salátů, kteří nechtějí mít na talíři jen něco zeleného a pár rajčat, si určitě s chutí připraví tento vynikající a hlavně rychlý teplý salát. Jde o kombinaci levných kuřecích jater, brandy a jemné smetany.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 plátky bílého toustového chleba
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 400 g kuřecích jater
  • 50 ml brandy
  • 50 ml smetany
  • 50 g cukrového hrachu
  • 1 lžíce sherry octa
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře

Postup:

  • Játra očistíme a důkladně propláchneme, poté necháme okapat.
  • Cukrový hrách opláchneme a nakrájíme na plátky.
  • Připravíme si stolní gril a nahřejeme jej na střední teplotu.
  • Chléb z jedné strany pokapeme olejem a opečeme na grilu z obou stran do zlatohněda.
  • Opečený chleba zatím odložíme.
  • Na středním ohni si rozehřejeme pánev a vložíme do ní plátky slaniny.
  • Opečeme do zlatohnědé barvy, aby byla dokonale křupavá.
  • Kleštěmi vyndáme na talíř a zakryjeme alobalem, aby byla v teple.
  • Pomocí toastového chleba nasajeme tuk ze slaniny, co zůstal v pánvi a dáme jej rovněž stranou.
  • Pánev vrátíme zpět na plotnu a na středním ohni zahřejeme.
  • Přidáme očištěná játra a smažíme zhruba 3 minuty ze všech stran, až dokud nezhnědnou a nezkaramelizují.
  • Jakmile toho dosáhneme, zvýšíme teplotu na maximum a přelijeme přes játra brandy.
  • Vařečkou odlepíme všechna játra od pánve a dáváme pozor, aby byl náš obličej a vlasy mimo pánev, protože se mohou objevit i vyšší plameny, zvlášť když pokrm připravujeme na plynové plotně.
  • Zhruba po minutě teplotu snížíme a necháme ještě chvilku vařit.
  • Poté přilijeme smetanu, přihodíme nakrájený hrášek a zakapeme sherry octem.
  • Zamícháme a vaříme tak 2 minuty.
  • Osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
  • Do servírovacích misek dáme rukolu, přidáme na kostičky nakrájený opečený toustový chléb a nakonec přidáme kuřecí játra.
  • Ozdobíme nasekanou slaninou a můžeme podávat.
Kuřecí jatýrka s brandy a smetanou podle receptu Jamese Martina.
Zdroj: https://www.bbc.co.uk/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.