Letní salát s grilovanými cuketami, fazolemi, rukolou, olivami a mátou je perfektní způsob, jak spotřebovat nadbytek cuket, který se vám urodil na zahrádce. Pokud ho zalijete zálivkou z česneku, olivového oleje a citronu, čeká vás naprostá lahůdka.
Ingredience
Na zálivku:
- 1 oloupaný citron, nakrájený nadrobno
- 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný najemno
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- jemná mořská sůl, podle chuti
- černý pepř, podle chuti
- jemné chilli vločky, podle chuti (volitelně)
Na salát:
- 2 střední cukety
- 250 g vařených fazolí cannellini
- 25 g listů rukoly
- 3 extra velké zelené olivy, nakrájené na tenké plátky
- hrst čerstvých listů máty, natrhaných na malé kousky
- pražené lískové ořechy
Postup
- Citron a česnek dejte do malé misky a nechte stranou.
- Cuketu nakrájejte podélně na 2 mm plátky.
- Rozehřejte olivový olej na grilovací pánvi na středním plameni.
- Plátky cukety položte na rozpálenou pánev v jedné vrstvě.
- Nechte je 4-5 minut grilovat bez otáčení a míchání.
- Jakmile zuhelnatí, otočte je na druhou stranu a další 3 minuty nechte grilovat.
- Přesný potřebný čas závisí na intenzitě tepla a tloušťce plátků, takže cuketu sledujte.
- Dochuťte solí a odstavte.
- K citronu a česneku přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a dobře promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem a volitelně špetkou chilli.
- Zálivku promíchejte s okapanými fazolemi, rukolou a nakrájenými olivami.
- Naaranžujte na velký talíř s grilovanými plátky cukety.
- Posypte natrhanými lístky máty a praženými a drcenými lískovými ořechy.
- Dobrou chuť!
Pokud jste si tuto zdravou zeleninu oblíbili, vyzkoušejte ji i na sladko a to v našich receptech na cuketové buchty!