Luxusní zdravý salát z pečené cukety s jogurtovo-koprovým dresinkem se připravuje opravdu snadno a je plný barevných zeleninových dobrot. Perfektní příloha, která je navíc bez lepku a bez cukru!
Ingredience
- 400-500 g cukety
- 250 g červené papriky
- 1 červená cibule
- 80 g kapustových listů
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- 1/4 šálku neslazeného řeckého jogurtu
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malý svazek čerstvého kopru
- sůl a pepř na dochucení
- 1/2 citronu (volitelně)
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a velký plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli.
- Ořízněte a nakrájejte papriku na silné plátky.
- Cibuli a papriku rozprostřete na plech a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje. ¨
- Cibuli a papriku promíchejte rukama v oleji a poté vše rovnoměrně rozprostřete.
- Vložte plech do trouby na 10–12 minut.
- Zatímco je zelenina v troubě, nakrájejte a nakrájejte cuketu na kolečka o tloušťce 5 mm -1 cm.
- Vyjměte plech z trouby a přidejte na plech cuketu.
- Přidejte ještě jednu polévkovou lžíci olivového oleje a vše opatrně znovu promíchejte (použijte velkou lžíci nebo špachtli, protože tác bude horký!).
- A rovnoměrně rozprostřete.
- Plech vraťte do trouby a pečte dalších 10–12 minut, dokud cuketa nezačne měknout.
- Vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zálivku připravte smícháním jogurtu, hořčice, olivového oleje a špetky soli a pepře v malé misce nebo hrnku.
- Nakrájejte nadrobno pár špetek kopru (upravte podle svých preferencí) a vše rozšlehejte vidličkou.
- Pro chutnější dresink přidejte citron.
- Pokud chcete, můžete dresink také zředit přidáním vody.
- Salát navrstvěte tak, že restovanou zeleninu rozprostřete na kapustové listy a vše vydatně pokapete jogurtovým dresinkem.
- Pokud chcete, posypte také trochou čerstvého kopru.