Salát z pečené řepy s křenem

Salát z pečené řepy s křenem

Červená řepa a křen jsou klasickou slovansko-židovskou kombinací a spolu fungují obzvlášť dobře, když se řepa upeče, aby zvýraznila její sladkost a křen, jako smetanová omáčka.

Co budeme potřebovat

Na řepu

  • 1 kg řepy (neoloupané)
  • 1 polévková lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř

Na křen

  • 100 ml crème fraîche (čerstvého sýra např. Lučina)
  • 30 g křenu

Na dresink

  • 1 lžíce čerstvé šťávy z 1 citronu
  • 1 lžíce mletého čerstvého estragonu
  • 1 lžíce mleté čerstvé pažitky
  • 1 malá šalotka (nasekaná)
  • 1lžička medu
  • 45 ml extra panenského olivového oleje
  • 115 g pistácií (opečené a nahrubo nasekané)

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Ve střední misce smíchejte řepu, 1 lžíci olivového oleje a podle chuti osolte a opepřete.
  • Zabalte řepu do alobalu a přendejte na pečicí plech do trouby.
  • Pečte, dokud řepa zcela nezměkne, asi 1 1/2 hodiny. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Když je řepa dostatečně vychladlá, oloupejte ji.
  • V malé misce smíchejte crème fraîche a křen. Dochutíme solí a pepřem.
  • V malé misce smíchejte citronovou šťávu, estragon, pažitku, šalotku a med. Za intenzivního míchání vidličkou pomalu zakápněte olivovým olejem. Dresink podle chuti dochuťte solí a pepřem.
  • Ve velké míse smíchejte řepu s dresinkem. Na dno servírovacího talíře naneste polovinu směsi crème fraîche.
  • Navrch položte červenou řepu a pokapejte zbylou směsí crème fraîche.
  • Posypte pistáciemi a podávejte.
Krémový čerstvý sýr skombinovaný s červenou řepou a opečenými pistáciemi.
Zdroj: seriouseats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.