Krásný a živý salát z upečených paprik, restované cibule, pražených piniových oříšků a čerstvých bylinek se skvěle hodí ke grilovanému masu nebo jako náplň do sendvičů. Chutná výtečně teplý i studený a v lednici vydrží až týden!
Ingredience
- 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
- 1 kg mixu červených a žlutých paprik
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nakrájeného na tenké plátky
- 1 lžička medu
- hrstka čerstvé bazalky
- hrstka čerstvé petrželky
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce piniových oříšků, pražených
Postup
- Předehřejte troubu na 200˚C.
- Plech vyložte alobalem.
- Celé papriky položte na připravený plech a pečte 25 minut, přičemž v polovině pečení papriky otočte.
- Vyjměte papriky z trouby a vložte je do mísy.
- Přikryjte je natěsno potravinářskou fólií na asi 3 minuty (aby se zapařily).
- Nechte stranou, dokud nebude vlažné.
- Papriky oloupejte a nakrájejte na 5 cm proužky.
- Papriky neoplachujte.
- Umístěte je do střední misky, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, bazalku, petrželku, med, sůl a pepř.
- Promíchejte a dejte do lednice.
- Mezitím na středním plameni rozpalte malou pánev, přidejte piniové oříšky a za častého míchání opékejte dozlatova asi 4 minuty.
- Přendejte ořechy do malé misky, poté do stejné pánve přidejte olej a orestujte cibuli, dokud nebude voňavá a lehce zkaramelizovaná.
- Cibuli přidejte k paprikám.
- Jemně promíchejte.
- Hotový salát nandejte do mísy nebo rozdělte do servírovacích misek a posypte praženými piniovými oříšky.