Hledáte tipy na rychlý a lehký oběd? Recepty z quinoy v podobě salátu si najdou uplatnění v podobě rychlého obědu nebo zdravé svačinky do práce, školy nebo na cesty. Je to ideální, když nestíháte nebo nemáte možnost vařit.
Ingredience:
- 1 hrnek quinoy
- ⅓ hrnek sušených rajčat nakládaných v olivovém oleji
- 2 hrnky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu nebo rukoly
- ⅓ hrnku nakrájených mandlí
- ¼ lžičky olivového oleje
- sůl dle chuti
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky soli
- špetku červeného pepře
- čerstvě namletý černý pepř dle chuti
Postup:
- Quinou si propláchněte pod proudem vody, jako je tomu doporučeno u základního receptu.
- Dejte ji vařit spolu s 2 hrnky vody na dobu asi 15 minut, dokud se voda neodpaří.
- Poté ještě 5 minut pod pokličkou nechte quinou nabobtnat.
- Mezitím si můžete nachystat zálivku smícháním všech ingrediencí.
- Mandle si opražte na ¼ lžičky olivového oleje.
- Jakmile se olej zahřeje, přidejte mandle a důkladně míchejte, rychle se připalují.
- Když začnou vonět a zlátnout, je hotovo.
- Můžete je přemístit do větší salátové mísy.
- Hotovou quinou přidejte k mandlím, přilijte zálivku, nasekaná rajčata a zamíchejte.
- Špenát přidejte až na poslední chvíli před podáváním, aby nezvadl.