Zdravý podzimní salát s rukolou, křupavými jablky a opečenými pekanovými ořechy zalitý jednoduchou citronovou zálivkou je skvělým lehkým rostlinným hlavním jídlem nebo přílohou.
Ingredience
- 1/2 šálku pekanových ořechů
- 200 g rukoly
- 2 malá jablka, oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená podélně na tenké plátky
- 1/4 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce sušených brusinek (volitelně)
Na zálivku:
- šťáva z 1 velkého citronu
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- 1 špetka mořské soli + černý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 176°C a na pekáč naaranžujte pekanové ořechy.
- Pekanové ořechy pečte 8–10 minut, dokud nebudou voňavé a sytě zlatohnědé.
- Vyjměte z trouby a dejte stranou.
- Zatímco se pekanové ořechy pečou, připravte si zbývající přísady do salátu a přidejte je do velké mísy.
- Připravte si dresink přidáním všech ingrediencí do mísy a důkladným šleháním je spojte.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
- Přidejte pekanové ořechy do salátu a zalijte zálivkou.
- Promíchejte a ihned podávejte.