Připravte si zdravý a chutný salát z luštěnin a čerstvé zeleniny. Zálivka z citrónu, bylinek a dijonské hořčice mu navíc dodává ten správný říz a luxusní chuť.
INGREDIENCE
- 125 g zelené čočky
- 540 ml konzervované sójy, propláchnuté a scezené
- kůra ze 2 citronů
- 125 g nasekané červené cibule
- 7 g lisovaného česneku
- 250 g najemno nasekané červené papriky
- 250 g najemno nasekané zelené papriky
- 250 g nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru
- 60 g jemně nasekané pažitky
Na zálivku:
- 30 ml citronové šťávy
- 15 ml rýžového vinného octa
- 15 ml sójové omáčky
- 5 ml hrubozrnné dijonské hořčice
- 5 g lisovaného česneku
- 7 g jemně nasekané šalotky
- 1 g drcených fenyklových semínek
- 1 g drcených vloček červeného chilli
- 30 g nasekané čerstvé petrželky
- 15 g nasekaného čerstvého oregana
- 1 g soli
- 1 g mletého černého pepře
- 75 ml řepkového oleje
POSTUP
- Ve velkém hrnci smíchejte čočku a 375 ml vody.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud čočka nezměkne, asi 25 až 30 minut.
- Sceďte a vychlaďte.
- V míse smíchejte uvařenou čočku, sójové boby, citronovou kůru, cibuli, česnek, papriku, řapíkatý celer a pažitku.
- Promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Nyní si připravte zálivku.
- V samostatné misce smíchejte citronovou šťávu, ocet, sójovou omáčku, hořčici, česnek, šalotku, fenyklová semínka, vločky chilli, petrželku, oregano, sůl a pepř.
- Do směsi zašlehejte řepkový olej.
- Přidejte zálivku do salátu.
- Promíchejte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny, aby se rozvinuly chutě.
- Dobrou chuť!
Máme pro vás i další recepty na polévky z cizrny v těch nejlahodnějších variantách. Inspirujte se!