Pikantní balkánské zelné závitky plněné mletým hovězím masem, rýží a karamelizovanou cibulkou jsou naprosto neodolatelné. Připravte si je jednoduše i vy!
Ingredience
- 1 středně velká hlávka nakládaného zelí (recept viz níže)
- 1 nasekaná cibule
- 4 lžíce oleje
- 500 g libového mletého hovězího masa
- ½ šálku nevařené bílé rýže
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička Podravky nebo soli
- voda
- 2 bobkové listy
- 250 g uzeného masa
Postup
- Připravte si nakládané zelí.
- Naplňte polovinu velkého hrnce vodou, přidejte 2 šálky octa, ½ šálku soli a přiveďte k varu.
- Zbavte se velkých, poškozených listů z hlávky.
- Ostrým nožem vykrojte ze zelí jádro.
- Hlávku opatrně ponořte do vroucí vody a nechte vařit asi 20 minut nebo dokud listy nezměknou.
- Jemně oddělte každý list od hlávky, dejte pozor, aby se neroztrhl, opláchněte a vložte do velké mísy.
- Nožem odstraňte nejtlustší část žebra z každého listu a odložte listy stranou.
- Malé a poškozené listy nakrájejte nebo nasekejte.
- Rozložte polovinu nakrájených listů na dno velkého hrnce.
- V malé pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje.
- Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte, dokud nezesklovatí.
- Přesuňte cibuli s olejem do velké mísy.
- Přidejte mleté maso, ½ hrnku rýže, 2 nasekané stroužky česneku, lžičku sladké papriky, lžíci nasekané petrželky, lžičku muškátového oříšku, lžičku pepře a lžičku Podravky nebo soli.
- Jemně promíchejte rukama a odložte stranou.
- Položte si jeden list, žebrovanou stranou dolů, na dlaň.
- Na okraj každého listu položte asi 2 polévkové lžíce masové směsi, přehněte strany ke středu a rolujte směrem od sebe.
- Opakujte, dokud nespotřebujete všechnu náplň.
- Navrstvěte rolky švem dolů a těsně k sobě.
- Uzené maso nakrájejte na kousky a poklaďte na závitky.
- Navrch rozložte zbylé nasekané zelné listy.
- Přidejte bobkové listy, naplňte dostatečným množstvím vody, aby se rolky jen přikryly.
- Hrnec přikryjte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte asi 1 hodinu, v případě potřeby přidejte další vodu.
- Dobrou chuť!