Sarma – bosenské zelné rolky

Sarma – bosenské zelné rolky

Pikantní balkánské zelné závitky plněné mletým hovězím masem, rýží a karamelizovanou cibulkou jsou naprosto neodolatelné. Připravte si je jednoduše i vy!

Ingredience

  • 1 středně velká hlávka nakládaného zelí (recept viz níže)
  • 1 nasekaná cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • ½ šálku nevařené bílé rýže
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička Podravky nebo soli
  • voda
  • 2 bobkové listy
  • 250 g uzeného masa

Postup       

  1. Připravte si nakládané zelí.
  2. Naplňte polovinu velkého hrnce vodou, přidejte 2 šálky octa, ½ šálku soli a přiveďte k varu.
  3. Zbavte se velkých, poškozených listů z hlávky.
  4. Ostrým nožem vykrojte ze zelí jádro.
  5. Hlávku opatrně ponořte do vroucí vody a nechte vařit asi 20 minut nebo dokud listy nezměknou.
  6. Jemně oddělte každý list od hlávky, dejte pozor, aby se neroztrhl, opláchněte a vložte do velké mísy.
  7. Nožem odstraňte nejtlustší část žebra z každého listu a odložte listy stranou.
  8. Malé a poškozené listy nakrájejte nebo nasekejte.
  9. Rozložte polovinu nakrájených listů na dno velkého hrnce.
  10. V malé pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje.
  11. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte, dokud nezesklovatí.
  12. Přesuňte cibuli s olejem do velké mísy.
  13. Přidejte mleté maso, ½ hrnku rýže, 2 nasekané stroužky česneku, lžičku sladké papriky, lžíci nasekané petrželky, lžičku muškátového oříšku, lžičku pepře a lžičku Podravky nebo soli.
  14. Jemně promíchejte rukama a odložte stranou.
  15. Položte si jeden list, žebrovanou stranou dolů, na dlaň.
  16. Na okraj každého listu položte asi 2 polévkové lžíce masové směsi, přehněte strany ke středu a rolujte směrem od sebe.
  17. Opakujte, dokud nespotřebujete všechnu náplň.
  18. Navrstvěte rolky švem dolů a těsně k sobě.
  19. Uzené maso nakrájejte na kousky a poklaďte na závitky.
  20. Navrch rozložte zbylé nasekané zelné listy.
  21. Přidejte bobkové listy, naplňte dostatečným množstvím vody, aby se rolky jen přikryly.
  22. Hrnec přikryjte a přiveďte k varu.
  23. Snižte teplotu a vařte asi 1 hodinu, v případě potřeby přidejte další vodu.
  24. Dobrou chuť!
Pikantní zelné rolky plněné mletým hovězím masem, rýží a karamelizovanou cibulkou, servírované na talířku a přelité rajčatovou jíškou.
www.all-thats-jas.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.