Hned vedle sushi je sashimi nejznámějším japonským pokrmem.
V tomto článku se dozvíte veškeré podrobné informace o tom, jaké maso na něj použít, jak s masem správně zacházet a s čím ho skombinovat, tak abyste si chuť syrového masa co nejvíce užili.
Co je to sashimi (sašimi)?
Sashimi je japonský styl servírování syrové ryby nebo masa, nakrájené na tenké plátky a konzumované spolu s rozmanitými surovinami a kořením, jako je čerstvě nastrouhaný zázvor a wasabi, drcená ředkev daikon, lístky máty a omáčkami jako sójová omáčka nebo ponzu.
Sashimi můžete vyrobit ze zeleniny, mořských ryb (nepoužívají se ale sladkovodní ryby), měkkýšů nebo masa.
Ve stylu tataki sashimi se vnější strana ryby nebo masa před krájením krátce orestuje nebo naloží v octu.
Jaké jsou různé typy sashimi?
Nejoblíbenější druhy sashimi zahrnují:
Ahi (tuňák žlutoploutvý) | Ahi je oblíbenou rybou jednak pro rybí tacos, ale i pro sashimi. Nejlepší je v kombinaci s avokádovým pyré a citrusovou omáčkou ponzu |
Akagai (škeble) | Tento druh škeble má jemnou, která je ideální pro syrové podávání |
Fugu (pufferfish) | Kuchaři v regionu musí projít speciálním školením, aby se naučili připravovat pufferfish, protože jeho játra obsahují jed známý jako tetrodotoxin, který může být škodlivý při požití |
Saba (makrela) | Zatímco saba je typicky grilovaná nebo pečená, krémová chuť ryby je skvělá i v syrové úpravě |
Saké (losos) | Losos je všestranná ryba, kterou můžete restovat, péct, grilovat, smažit nebo připravovat syrovou na sashimi |
Uni (mořský ježek) | Vnitřek ježka obsahuje drobné oranžové laloky (uni), které překypují silnou chutí |
Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách ve 100 g
Druh ryby | Energetická hodnota | Tuk | Bílkoviny |
Losos | 872 kJ | 14 g | 19 g |
Chobotnice | 353 kJ | 1 g | 16 g |
Tuňák žlutoploutvý | 540 kJ | 0,6 g | 29 g |
Krevety | 391 kJ | 1 g | 20 g |
Slávka jedlá | 382 kJ | 2 g | 14 g |
Sépie | 312 kJ | 0,73 g | 16 g |
Tipy na výrobu sashimi
- Kvalita surovin je zásadní při konzumaci syrových mořských plodů nebo syrového masa, a to většinou závisí na skladovacích podmínkách.
- Ryby se štítkem „sushi-grade“ nebo „sashimi-grade“ nemusí být nutně vysoce kvalitní, protože jednotliví prodejci mohou tyto štítky používat, jak uznají za vhodné.
- V Japonsku se jakost sashimi vztahuje na ryby chycené ručně a zabité v procesu známém jako ikejime – bodec zaražený do mozku, který zabíjí ryby okamžitě, aniž by uvolnily kyselinu mléčnou do masa, což masu umožňuje zůstat déle čerstvé.
- Použijte a kupte nejčerstvější mořské ryby, které můžete najít. Pokud kupujete celou rybu, hledejte jasné, nezakalené oči a jasně červené žábry.
- Vyhněte se čemukoli z rodiny tresek, které mají vodnaté maso, které není ideální pro syrové úpravy.
- Rybu zmrazte nebo zchlaďte. Jediným způsobem, jak eliminovat riziko parazitární činnosti, je rybu uvařit nebo zmrazit. Před použitím uchovávejte ryby co nejchladnější. Zmrazené filety nechte před krájením odpočinout v lednici a před použitím zkontrolujte.
- Dezinfikujte svou pracovní plochu. Když jste připraveni rybu připravit, ujistěte se, že jste dezinfikovali všechny nástroje a pracovní plochu, abyste zabránili kontaminaci.
- Pokud jde o sashimi, existuje mnoho různých technik krájení, které závisí na druhu ryby. Velmi ostrým nožem nakrájejte rybu příčně na tenké plátky.
S čím si sashimi vychutnat?
Většina druhů sashimi se ochucuje sójovou omáčkou tak, že se každý kousek před konzumací ponoří do malé misky se sójovou omáčkou.
V závislosti na typu sashimi lze do kousku sashimi přidat trochu wasabi nebo mletého zázvoru. Nejelegantněji se to dělá tak, že se wasabi nebo zázvor natřou přímo na kousky sashimi.
Někteří lidé také rádi jedí oblohy ředkve daikon a shiso.
K sashimi se také perfektně hodí nakrájená okurka v sezamovém oleji, miso polévka se zeleninou, křupavé restované Gyoza knedlíčky, nakládaný zázvor, krabí salát, krevety v temptuře, salát z mořských řas.
Jaký je rozdíl mezi sashimi a sushi?
Hlavním rozdílem mezi sashimi a jinými pokrmy obsahujícími syrové ryby – jako je nigiri, sushi rolky jako futomaki a makizushi a kornouty temaki zabalené v řase nori – je přítomnost kořeněné krátkozrnné sushi rýže.
Sashimi se podává samostatně, aby vynikly výrazné chutě ingrediencí.