Není nic snazšího, než z těsta vykouzlit malé či větší šátečky. Kromě špenátu a šunky je můžete samozřejmě naplnit i dalšími ingrediencemi, například lososem, houbami či směsí zeleniny.
Ingredience:
- 250 g listového těsta
- 2 PL másla
- 2 PL hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 200 g šunky
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 1 šálek nastrouhaného tvrdého sýra
- 1 vejce
- sůl, pepř
Postup:
- Listové těsto rozválejte a nakrájejte přibližně na 10 centimetrů velké čtverečky a dejte do ledničky.
- Předehřáté si troubu na 200°C.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a sůl a zlehka povařte.
- Přidejte mléko a za stálého míchání povařte ještě přibližně 5 minut.
- Následně snižte intenzitu ohně a za stálého míchání vytvořte hustou omáčku.
- Přidejte špenátové listy a povařte je asi 1 minutu.
- Přidejte ke směsi na kostičky nakrájenou šunku a polovinu množství sýra.
- Dobře vše promíchejte a odstavte z ohně pryč.
- Vychlazené čtverečky listového těsta připravte na plech s pečicím papírem.
- Doprostřed každého čtverečku dejte jednu až dvě polévkové lžíce připravené směsi.
- Posypejte strouhaným sýrem a uzavřete rohy čtverečků k sobě, aby vznikl tvar šátečku.
- Před vložením do trouby šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou vody.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova.
Šátečky z listového těsta chutnají skvěle se salátem z čerstvé zeleniny.